ROMEO IS BLEEDING (1993,SAD) - 7/10



Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća mnogi su se autori počeli vraćati film-noiru, žanru specifičnom za američki film 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Kad se tome doda i pojava Quentina Tarantina, koji je s "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction", ali i "True Romance" i "Natural Born Killers", koje je napisao, potpuno prodrmao američki kriminalistički film, nimalo ne čudi da su i mnogi drugi poželjeli snimati filmove u njegovom stilu. Naravno da su mu se tek rijetki uspjeli i približiti, a velik utjecaj Tarantina očit je i u filmu koji je dobio naziv prema pjesmi Toma Waitsa, a po scenariju Hilary Henkin režirao mađarsko - britanski filmaš Peter Medak. Ipak, pamtit će se "Romeo krvari" prvenstveno po Garyju Oldmanu i još jednoj njegovoj zanimljivoj ulozi.

Oldman je pokvareni policajac Jack Grimaldi, koji u zamjenu za finu novčanu nagradu paralelno radi i za mafiju. Uz ženu Natalie, on ima i ljubavnicu i uvjeren je da mu nitko ne može ništa sve dok se ne pojavi ženska plaćena ubojica iz Rusije Mona Demarkov (Lena Olin). Upravo će Grimaldi dobiti zadatak riješiti se ove žene, no umjesto da je ubije, on će pasti na njezin šarm te će ona uteći i mafiji i policiji, a šefovi kriminalne organizacije taj mu propust neće samo tako oprostiti. Njegov život uskoro će se pretvoriti u potpunu noćnu moru, sve će se početi raspadati jer će mu uz mafijaše uskoro za petama biti i njegovi kolege policajci.

Moglo bi se reći za "Romeo is Bleeding" da je jedan od onih filmova u kojima je glumačka postava na papiru obećavala daleko više od isporučenog. Nakon nekog vremena priča se ovdje počinje pomalo raspadati, ide to sve u pretjerivanja i camp, i u pretjerano nasilje i u karikirane situacije (tu definitivno prednjači Olin čiji će se lik nakon nekog vremena pretvoriti u pravu karikaturu), tako da će malo nedostajati da se sve to pretvori u potpuni kaos. Naravno, nije to sada baš toliko loše, a osim Tarantinovim krimićima, moglo bi se reći da su vrlo inspirativno na autore djelovali i tada prilično aktualni erotski trileri kao što su "Sirove strasti". Tako u ovom filmu imamo jednu situaciju u kojoj će se naći Olin, a koja je gotovo identična onoj najpoznatijoj sa Sharon Stone u "Sirovim strastima". Bio je ovaj film priličan fijasko na kino-blagajnama u svoje vrijeme, no definitivno bi bila šteta "Romeo is Bleeding" pustiti da samo tako potone u filmski zaborav.  

Primjedbe