STORM BOY (2019,AUS) - 7/10



"Storm Boy" poznati je roman za djecu koji je još 60-ih godina prošlog stoljeća napisao Australac Colin Thiele, a prvi je puta priča o prijateljstvu dječaka i pelikana ekranizirana još 1976. godine. Priča je sada ponešto izmijenjena, pomalo modernizirana i donekle smještena u nove okolnosti, a režije se ovaj puta prihvatio ne pretjerano poznati australski filmaš Shawn Sweet, dok je glavnu ulogu utjelovio poznati australski oskarovac Geoffrey Rush. Rush je Mike "Storm Boy" Kingley, uspješni poduzetnik koji je svoje poslovno carstvo prepustio obitelji i povukao se iz biznisa. Tvrtka kojom sada upravlja njegog zet upravo se sprema krenuti u veliki pothvat kojim bi nedirnutu prirodu u kojoj je Storm Boy odrastao pretvorila u rudarsko područje. Nakon što mu se počnu priviđati neke stvari i situacije iz djetinjstva, on će se početi prisjećati svog odrastanja u australskoj divljini sa svojim ocem i događaja koji su oblikovali njegov život.

Mikea, odnosno "Storm Boya", kako ga je prozvao lokalni Aboridžin Fingerbone Bill, upoznajemo kao dječaka koji s ocem živi u kućici negdje na pješčanoj plaži. Saznajemo ubrzo da su oni tamo završili nakon velike osobne tragedije, kad se otac odlučio izolirati od svijeta i povesti svoga sina sa sobom. Prisjeća se kako je jednom prilikom spasio živote mladih pelikana kojima su lovci odstrijelili roditelje, a s jednim od tih pelikana dječak je kasnije ostvario i nevjerojatan prijateljski odnos, koji je bitno utjecao na živote i njega i njegovog oca. U pravilu su ovakvi filmovi o prijateljstvu između ljudi i divljih životinja pomalo sladunjave, ali često tipične "feel-good" priče, a izuzetak nije ni ova, koja u sebi skriva i klasični konflikt između prirode i industrijalizacije. U ovom slučaju, osim industrijalizacije koja prijeti prekrasnoj obali na kojoj je ovaj dječak, a sada čovjek u poznim godinama odrastao, prijeti i sudbina da bude pretvorena u lovište.

Jer u vrijeme dok dječak othranjuje pelikana kojem je nadjenuo ime Mr. Percival te njegovu braću, u lokalnoj zajednici vodi se velika borba hoće li se mjesto gdje se ptice skupljaju, proglasiti zaštićenom zonom i rezervatom za ptice ili će ondje nastati lovište. Pokazao se "Strorm Boy" kao dirljiva, emotivna humanistička obiteljska pustolovna drama, kojoj ne treba zamjeriti što ne samo da pleše po rubu patetike, već je nerijetko i prelazi, no to se nekako može i očekivati kad su filmovi ovakve tematike u pitanju. Iako kritike "Storm Boyu" i nisu pretjerano naklonjene, u pravilu upozoravajući da je originalni film otprije četrdesetak godina daleko bolji i da je puno uspješnije na ekran prenio sam duh knjige, ja se ni s knjigom, a ni sa starijim filmom nisam susretao, tako da je za mene i ova, friška verzija priče bila sasvim OK. "Storm Boy" je definitivno jedan od onih toplih filmova za cijele obitelji. 

Primjedbe