YOU'RE NEXT (2011,SAD) - 7/10



Bio je ovaj crnohumorni slasher horor svojedobno jedan od onih nezavisnih kino hitova te je na milijun budžeta "Yoru're Next" zaradio čak 27 milijuna dolara na kino blagajnama, a u međuvremenu je ostvario i pravi kultni status. Film koji je napisao Simon Barrett (vidim da čovjek radi na adaptaciji kultnog horejskog revenge - trilera "I Saw the Devil" i bojim se da bi to moglo biti još jedno u nizu holivudskih kljaštrenja dobrih filmova), a režirao Adam Wingard (kojem se karijera poslije ovog filma nije razvila u očekivanom smjeru jer je potom snimio nekoliko treševa, a vidim da će upravo on biti taj režiser koji će skljaštriti Jee-woon Kimov i Hoon-jung Parkov film) stvarno se pokazao kao pravo hororsko osvježenje za koje je netko dobro primijetio da djeluje kao bizarni spoj Cravenovog "Screama" i Redfordovih "Ordinary People". Jer imamo ovdje obiteljsko okupljanje u vikendici smještenoj u ruralnom Missouriju, a da će nešto poći po zlu vidimo već u prologu, kad manijakalni ubojica s maskom janjeta masakrira par u susjednoj kolibi.

Podjednako koliko je "You're Next" horor, ovaj je film i crna komedija o posve disfunkcionalnoj obitelji, koja se okuplja na svečanosti. Aubrey i Paul Davison bogati je par koji se u kolibi na selu priprema proslaviti 35. godišnjicu braka, a na proslavu su pozvali svoja tri sina i kćer s partnerima. Vrlo brzo naslućujemo kako postoje trzavice između braće i sestara jer neki su uspješniji u životu i karijerama, a netko ne, no svi oni imaju kakav - takav zaklon pošto su im roditelji bogati i kad - tad će dobiti nekakvo nasljedstvo. Tu obiteljsku dramu prekinut će napad na kolibu od strane nepoznatih počinitelja te će svi oni ostati zarobljeni u kući i krenut će žestoka borba za preživljavanje. Tko su ti manijaci koji ih iz čistog mira teroriziraju i pokušavaju ubiti nikome ispočetka nije jasno, a mrtva tijela članova obitelji polako, ali sigurno počet će se gomilati. Problem je što nikoga ne mogu ni pozvati u pomoć jer netko ometa signal za mobitele tako da će u borbi za goli život jako dobro doći ne samo prirodni nagoni za preživljavanjem, već i sposobnost snalaženja u takvim šokantnim situacijama.

Kako sam naveo u početku, ovaj se film svrstava u podžanr horora, tzv. "slasher" pa je za pretpostaviti da će ovdje teći krv u potocima. Zlatno doba slasher je doživio u drugoj polovici 70-ih i prvoj polovici 80-ih kad su se snimali filmovi kao što su "Teksaški masakr motornim pilom" (kojeg se smatra i jednim od prvih slashera) "Halloweena", "Petka 13." ili "Strave u ulici brijestova", a ovaj je podžanr ponovno oživio u 90-ima s Wesom Cravenom i njegovim "Vriskom". Iako nema i ovdje nešto previše originalnog i posebno novog, uspjeli su Barrett i Wingard osmisliti svježu priču, prepunu twistova i iznenađenja u kojoj napetosti i šoka ne manjka.

Primjedbe