EL CAMINO: A BREAKING BAD MOVIE (2019,SAD) - 8/10



Odmah nakon finala jedne od omiljenijih serija svih vremena "Breaking Bad" (ili kako su je u nas pomalo nes(p)retno preveli "Na putu prema dolje"), kreator Vince Gilligan imao je ideju za daljnji nastavak priče. Odgovor na pitanje što se dogodilo s Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul) nakon što ga je dobri stari Walter White (Bryan Cranston) oslobodio iz zarobljeništva neonacista, podvig koji je nesretni profesor kemije koji se u pet sezona serije prometnuo u najpoznatijeg kuhara crystal metha u svemiru platio i životom. Negdje na desetu godišnjicu emitiranja prve epizode serije, Gilligan je pomalo sramežljivo počeo ispipavati puls među ekipom što misle o snimanju filma kojim bi dali završni epilog seriji koja se protegnula na pet sezona. S obzirom da Paul nakon serije i nije uspio ostvariti neku zapaženiju ulogu u filmovima u kojima se potom pojavljivao, nije ga trebalo previše nagovarati, a u istim ulogama pojavili su se i Jesse Plemons, Krysten Ritter i Jonathan Banks. Sudbina se poigrala tako da je Robert Forster preminuo točno na dan kad je "El Camino" emitiran na Netflixu i bila je to posljednja uloga koju je ovaj karakterni glumac snimio.

I dok smo već u seriji saznali Walterovu sudbinu, što se dogodilo sa Jessejem ostalo je potpuno otvoreno. Gilligan je uz scenarij ovaj puta preuzeo i ulogu režisera i glavnog producenta, a film se snimao u relativnoj tajnosti u Albuquerqueu u New Mexicu krajem 2018. godine, tako da kad se pojavio trailer za "Breaking Bad Movie" mnogi su bili potpuno iznenađeni, s obzirom da se takav rasplet uopće nije očekivao. Dakako da je nemoguće bilo očekivati da jedan cjelovečernji film nadmaši ili dostigne seriju čija se priča strpljivo gradila godinama, no baš kao i s nedavnim filmom "Deadwood" i ovim smo filmom dobili svojevrsni epilog onoga što se godinama strpljivo i brižno gradilo. Bez obzira što se film radnjom nastavlja na seriju, Gilligan je mudro postupio što je priču složio tako da "El Camino" bez problema može funkcionirati i kao zaseban film pa i oni koji su iz samo njima znanih razloga zaobišli ovu seriju ili su je u međuvremenu zaboravili bez većih problema mogu pratiti radnju.

Jedan od razloga tome je i što kroz česte flashbackove vidimo što se događalo sa Jessejem dok je bio u kazamatu neonacista, čiji je plan bio da im on kuha crystal meth, a radnja filma zapravo počinje Jessejevim bijegom Toddovim El Caminom, poznatom markom Chevroletovog automobila. Točno na tome mjestu zaustavila se i posljednja epizoda pete sezone serije "Felina", a vizualno sve to izgleda vrlo slično originalnom predlošku. I stilski je to i dalje jako slično, cinično, mračno, a bez obzira što Walter više nije tu, uspio je Gilligan osmisliti finu, uzbudljivu priču koja bi se najbolje mogla opisati kao fugitive - revenge triler. Oni koji su voljeli "Breaking Bad" zasigurno su se pitali što se dogodilo s Jessejem, a sada svi konačno imamo i odgovor. 

Primjedbe