MA (2019,SAD) - 6/10



Sjećajući se vlastite mladosti i srednjoškolskih dana pomalo sam suosjećao sa skupinom klinaca iz ovog više trilera nego horora, koji su u velikim problemima jer nemaju gdje cugati u nekakvom šittaunu. Vjerujem da su mnogi prošli fazu srednjoškolskog cuganja po parkićima, igralištima, stepenicama, haustorima, napuštenim kućama i raznim mjestima koja su se mogla pronaći kao pozicija za ispijanje Ribara ili nekog sličnog nektara uoči vikend izlaska. I bila su to prihvatljiva rješenja tijekom proljeća, ljeta i jeseni, no problemi su nastupili kad bi stigla zima, a tek tada je trebalo biti posebno snalažljiv. Nekad nismo imali izbora već bi i po snijegu do koljena ispijali bambuse ili štok-kole i cvokotali na igralištu ili kartonskim kutijama radili zaklone od vjetra, a jednom nas je prilikom u svom domu ugostio i jedan lokalni alkoholičar, koji je u međuvremenu preminuo.

Prošlo je od tada već dosta, no sjećam se tog tipičnog cugerskog stana iz kojeg se širi smrad plijesni koje se uhvatilo po posuđu koje se nakuplja valjda već mjesecima, no i to se tada činilo kao bolji izbor od cuganja negdje na minus deset. Također, taj posjet posebno po dobrom neće pamtiti jedan od tadašnjih pajdaša kojem je na glavu s jedne od police opala VHS kazeta s pornićem koji nam je ovaj pijani luđak krenuo puštati, a i danas ne znam kako je taj moj prijatelj roditeljima tada objasnio otkud mu šljiva ispod oka. Vjerojatno je lagao da su ga prebili negdje u gradu jer i to je svakako prihatljivije od toga da ti je na glavu pala kazeta s pornićem kod općepoznatog lokalnog pijanca. Dok je nama utočište za cuganje pružao taj nažalost pokojni lokalni pijanac, skupini 16-godišnjaka svijet će se promijeniti kad im nepoznata sugrađanka ponudi svoj podrum kao prostoriju za tulume.

Sue Ann ili Ma (Octavia Spencer) usamljena je 40-godišnja veterinarska pomoćnica koja nema prijatelja i koja se očito nikada nije uspjela socijalizirati. Kroz flešbekove ćemo povremeno saznati zašto je tome tako jer ona proživljava pravi PTSP iz svojih srednjoškolskih dana i traume koju je svojedobno doživjela. Iako na prvu izgleda ona kao simpatična debeljuškasta usamljenica, ispostavit će se da je Ma pravi đavo, gotovo pa četvrt stoljeća zakašnjela Carrie, koja je spremila osvetu ne samo onima koji su joj nanijeli zlo nekad davno, već i njihovoj djeci. Shvatit ćemo ubrzo da su gotovo svi ti klinci koje Ma časti cugom u svom podrumu zapravo djeca njezinih srednjoškolskih kolega, a ona je za njih sve odlučila pripremiti posebnu osvetu. Tim je zanimljivije jer je Octavia Spencer jedna od onih osoba za koje bih teško mogao pomisliti da je nekakva zlica i kadra za takve gadosti, no upravo takva njena percepcija jedan je od glavnih aduta "Ma".

Više od polovice "Ma" više djeluje kao nekakva bizarna teen-komedija da bi tek u drugoj fazi počela skretati u triler i horor, no ipak se nije to pokazalo bogznašto. Ima ovaj film i nekih svjetlih trenutaka, prvenstveno Spencer koja je groteskna u svojoj ulozi, gotovo kao i Isabelle Huppert u nedavnoj "Greti", no sve mi je ovo djelovalo malo previše blesavo. No, bez obzira na to, imala je "Ma" impresivnu prođu u kinima te je na pet milijuna dolara budžeta zaradio ovaj film više od 60 milijuna dolara, a nekako imam dojam da se ovaj film iz ne pretjerano uvjerljive karakterne studije o usamljenosti pretvorilo u potpuno neuvjerljivi revenge - triler. Uz Spencer se ovdje pojavljuju i druga poznata lica kao što su Juliette Lewis, Luke Evans, Missi Pyle ili Allison Janney te i sam redatelj Tate Taylor ima jednu mini - ulogicu, no bez obzira na sve to, neće "Ma" biti film koji će se dugo pamtiti. 

Primjedbe