OCEAN'S ELEVEN (2001,SAD) - 9/10



I dalje su "Oceanovih 11" nedostižni ideal za sve filmove pljačke snimljene u ovom stoljeću i nema puno filmova snimljenih kasnije istog žanra koji stanu u istu rečenicu sa Soderberghovim klasikom. Snimio je Steven Soderberh ovaj film u svojoj daleko najkreativnijoj fazi na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće kada je izbacio sva tri svoja do sada najuspješnija i ponajbolja filma (uz Oceanovih 11 to su Erin Brockovich i Traffic za koji je dobio i Oscara za režiju). Jednako koliko je uzbudljiv, napet i zabavan, ovaj film nevjerojatno brzog tempa u kojem nema ni stotinke praznog hoda je i snimljen s toliko stila, duha i šarma, a poslije je doživio i dva nastavka. Možda je manje poznato kako je "Oceanovih 11" zapravo remake istoimenog filma iz 1961. godine u kojem je glumila podjednako zvjezdana ekipa predvođena Frankom Sinatrom, Deanom Martinom i Sammyjem Davisom Jr., koja si je dala silno ambiciozan zadatak simultano opljačkati čak pet kasina u Las Vegasu.

Kako su se vremena u ova četiri desetljeća u međuvremenu promijenila i mjere osiguranja u ovom su stoljeću u odnosu na šezdesete postale bitno učinkovitije i ozbiljnije, Soderberghova ekipa ipak je mrvicu manje ambiciozna i društvo predvođeno Dannyjem Oceanom (George Clooney) krenut će u pljačku "tek" tri kasina u Las Vegasu. Znakovito je kako je vlasnik sva tri kasina Terry Benedict (Andy Garcia), milijarder sa sumnjivim podrijetlom svog bogatstva (postoji li neki koji nije takav?), koji je usput preoteo i Oceanovu suprugu Tess (Julia Roberts). Iako je tek izašao iz zatvora, Ocean je već osmislio plan pljačke sva tri kasina, no kako bi ga mogao realizirati i u noći boksačkog meča za naslov prvaka u superteškoj kategoriji između Lennoxa Lewisa i Vladimira Klička odnijeti čak 160 milijuna dolara iz sefa, morat će on okupiti brojnu ekipu. Vrlo brzo Ocean će okupiti neke svoje stare poznanike i suradnike, angažirati neke nove i baciti se na planiranje i realizaciju akcije, a cijeli ovaj proces jedan je od najzabavnijih i najuzbudljivijih trenutaka u modernoj povijesti filma.

Okupio je Soderbergh ovdje i doista briljantnu glumačku ekipu u kojoj su još Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck, Elliot Gould i Don Cheadle, dok su u kombinaciji za neke od uloga bile još brojne poznate face. Malo je nedostajalo da uloge Linusa Caldwella, koju je utjelovio Matt Damon, pripadne Johnnyju Deppu, dok su braću Malloy u prvim planovima trebala odglumiti braća Luke i Owen Wilson. Oni su, nažalost, zbog snimanja drugih filmova morali odustati tako da su Malloye odglumili Scott Caan i Affleck, a postojala je čak i opcija da braću odglumi možda i najpoznatija filmska braća, Joel i Ethan Coen, no i oni su na kraju odustali. U kombinacijama za različite uloge bili su i Mike Myers, Bruce Willis, Ewan McGregor, Alan Arkin, Ralph Fiennes i Mark Wahlberg, ali i ekipa koju na kraju imamo u ovom filmu i više je nego sjajna i na izvrstan je način odradila svoj zadatak. 

Primjedbe