QUIEN TE CANTARA (2018,ŠPA) - 7/10



Lila (Nijwa Nimri) je slavna španjolska pjevačica, koja se nakon smrti majke, prije dobrih deset godina, ostavila pjevanja. Od tada živi ona u svojevrsnoj samonametnutoj izolaciji u vili na osami, a kako se s godinama novac koji je zaradila već gotovo istopio te se njezine pjesme više toliko ne vrte pa ne stižu ni tantijemi kojima bi održavala život na visokoj nozi, počela je razmišljati o povratničkoj turneji kojom bi osigurala još koju mirnu godinicu. Violeta (Eva Llorach) je također žena u četrdesetim godinama i majka problematične 20-godišnjakinje, koja je usput i potpuno opsjednuta Lilom. Lila je za nju i dalje najbolja pjevačica, zna ona sve njene pjesme napamet, a radi ona u karaoke bare u kojem svake večeri pjeva Liline pjesme. Cijeli život Violeta sanja o tome kako će jednog dana upoznati svoju junakinju, a njihovi životi doista će se ispreplesti kad na nju tijekom nastupa u karaoke baru slučajno nalazi Lilina menadžerica i praktički jedina osoba s kojom povučena pjevačica komunicira.

Nakon bezuspješnog pokušaja samoubojstva kad joj je život jedva spašen, Lila je izgubila pamćenje. Ne samo da je zaboravila svoje pjesme i sve što ide uz njih, već je zaboravila i tko je i što je, a do povratničke turneje ostalo je još jako malo vremena. Tu bi, naravno, trebala uskočiti Violeta koja osim riječi svih pjesama zna i sve o Lili te bi je ona trebala pripremiti za predstojeću turneju. I počet će doista njih dvije zajedno vježbati i raditi na ponovnom stvaranju Lile, ali njihovo druženje i vrijeme koje će provesti skupa utjecat će na obje. Iako je ova misteriozna glazbena drama snimljena u pomalo almodovarovskom štihu i stilu, na trenutke me ova priča podsjetila i na kultni Lynchev "Mullholand Drive" pošto će se i životi ovih dviju žena gotovo pa potpuno početi preklapati i ispreplitati. Iako je i ovo jedna od onih priča o fikcionalnim glazbenicima, scenarist i redatelj Carlos Vermuta je za nastanak filma koji bi se mogao prevesti i "Tko će ti sada pjevati" inspirirala stvarna priča japanske pjevačice Naomi Chiaki, koja je prestala pjevati i pojavljivati se u javnosti nakon što joj je 1992. umro muž.

Uz glavnu radnju odnosno odnos slavne pjevačice i njene najveće obožavateljice, koja će se jedna uz drugu početi mijenjati i njihov će susret za obje djelovati nekako oslobađajuće, pratimo i obiteljsku dramu Violete i njene kćeri Marte (Natalia de Molina). Djeluje ova djevojka kao da boluje od nekakvog bipolarnog poremećaja i prema majci stalno izvodi neke emocionalne ucjene (stavlja si recimo nož pod vrat kao da će sama sebe priklati ukoliko matera ne napravi ono što bi ova željela) i pokušava manipulirati ljudima, a na kraju će se sve tajne i laži koje su sve ove žene godinama skrivale potpuno razotkriti. Nakon premijere na festivalu u Torontu 2018. godine, prikazan je "Quien te cantara" na brojnim svjetskim festivalima, a imao je ovaj film i sedam nominacija u izboru za španjolski film godine. Iako niti jednu nije uspjela potvrditi, ova stilizirana misteriozna drama definitivno spada u krug filmova koji zaslužuju i više nego prolaznu ocjenu.

Primjedbe