SHALLOW GRAVE (1994,GBR) - 8/10



Danny Boyle jedan je od onih autora koji je britanski film uveo u 21. stoljeće, a ono što za moderni američki film predstavljaju braća Coen i Quentin Tarantino, to su u britanskom filmu upravo Boyle i Guy Ritchie. Ovaj crnohumorni krimić bio je i prvi dugometražni film koji je Danny Boyle snimio, a kako je sam redatelj istaknuo, da nije bilo "Shallow Gravea", vjerojatno ne bi bilo njegovog i danas najpoznatijeg filma, "Trainspottinga". Bio je "Shallow Grave" ujedno i komercijalno najuspješniji britanski film snimljen te godine, a dobio je i nagradu britanske filmske akademije za najbolji britanski film godine. Iako je bio već u kasnim tridesetim godinama života, daleko od toga da je Boyle i prije snimanja ovog filma bio nepoznat u filmskim i televizijskim krugovima pošto je godinama bio zaposlen na BBC-u kao producent i redatelj, a bio je "Shallow Grave" i početak njegove duge i plodonosne suradnje sa scenaristom Johnom Hodgeom, koji je napisao scenarije i za kasnije Boyleove filmove kao što su ne samo "Trainspotting", već i "Žal" i "A Life Less Ordinary".

Bilo je "Sasvim malo ubojstvo", kako je ovaj film preveden u nas, ujedno i prvi u kojem smo imali priliku vidjeti Ewana McGregora, glumca koji se također proslavio u "Trainspottingu", a i ovdje se radnja odvija u glavnom gradu Škotske, Edinburghu. Ondje upoznajemo računovođu Davida (Christopher Eccleston), liječnicu Juliet (Kerry Fox) i mladog novinara Alexa (McGregor), trojac cimera koji traže četvrtog kompanjona s kojim će dijeliti raskošni i veliki stan u centru grada. Prostora ima ondje koliko hoćeš, a kako su troškovi stanovanja očito prilično visoki, odlučilo je ovo naizgled kompaktno i vrlo blisko društvance pronaći i četvrtog cimera. I naravno da se na njihov oglas javilo bezbroj ljudi, od kojih rijetko tko može proći detaljne, iscrpne i provokatorske intervjue kojima kao da više tjeraju, nego privlače ljude, no na kraju su ipak uspjeli pronaći idealnog kandidata. To je misteriozni tip po imenu Hugo, koji neće dugo uživati u sustanarstvu sa svojim novim cimerima jer će ga već nakon nekoliko dana društvo pronaći mrtvog u stanu. Na prvu se svima čini da je čovjek umro od predoziranja, no ostavio je on iza sebe kovčeg prepun novaca. Kako još nikome nisu prijavili da imaju novog cimera, odlučili su se David, Juliet i Alex riješiti Hugovog leša i podijeliti novac, no naravno da to neće baš tako lako proći jer rijetko kad se dogodi da nema nekog tko će također krenuti u potragu za tako velikim količinama novca. 

I kasnije smo naučili što od Boylea i Hodgea možemo očekivati, prilično nasilne i krvave krimiće, kroz koje se provlači gotovo pa tipični, prepoznatljivi crni humor i s iznimno nepredvidljivom radnjom prepunom preokreta. Iako je snimljen u modernističkoj maniri, evocira "Shallow Grave" i film-noir, ali i crpi veliki utjecaj iz stvaralaštva Alfreda Hitchcocka, a glavno pitanje kojim se bavi je kako će pohlepa i veliki novac utjecati na naizgled čvrsto prijateljstvo. I dok u početku Juliet, Alex i David djeluju potpuno nerazdvojno, kao tandem kojem se u njihovoj povezanosti, iskrenosti i prijateljstvu ništa ne može ispriječiti na putu, neće trebati proći puno da bismo shvatili da to baš i nije tako. Svatko od njih imat će neku svoju ideju što i kako s novcem i u tu se viziju oni drugi baš i neće uklopiti, a vrlo brzo troje naizgled prosječnih ljudi, mladih intelektualaca i karakterno će se promijeniti. Naizgled staromodna i vječna priča o pohlepi i kako ona utječe na ljude dobila je kod Boylea potpuno novo ruho, a iako je cijeli film snimljen u samo 30 dana i velika većina filma odvija se u jednom stanu, i danas "Shallow Grave" djeluje iznimno inventivno, zabavno i svježe.

Primjedbe