THE WITCH: PART 1. THE SUBVERSION (2018,KOR) - 6,5/10



Jedini razlog zbog kojeg sam odlučio pružiti priliku ovom SF akcijskom trileru skriva se u njegovom scenaristu i redatelju, čovjeku po imenu Hoon-jung Park. Iako on (još) ne spada u uzak krug onih najboljih i najpoznatijih korejskih filmaša, Park se predstavio kao scenarist kultnog revenge trilera "I Saw the Devil", a potom je sam napisao i režirao još nekoliko zanimljivih filmova kao što su "New World". "Tiger" i "V.I.P.". Kao što se može pretpostaviti već po engleskom nazivu filma koji se u originalu naziva "Manyeo", trebao bi ovo biti prvi nastavak potencijalne franšize o djevojci sa supermoćima, koja je u djetinjstvu genetskim inženjeringom pretvorena u savršenog ubojicu. Nije ovo tip filma koji me u pravilu posebno interesira i ovaj je puta Park pomalo i uletio na teren koji je sa svojim posljednjim filmovima poput "Lucy" i "Anna" zauzeo poznati francuski filmaš Luc Besson jer i ovdje imamo (anti)junakinju koja je savršeni stroj za ubijanje.

No, 18-godišnja Ja-yoon toga i nije svjesna jer je ona još kao desetogodišnja djevojčica uspjela pobjeći iz ustanove u kojoj je tajna organizacija izvodila eksperimente koji su se potpuno oteli kontroli. Uslijed užasnog incidenta tijekom kojeg je poginulo more ljudi, ova je djevojčica uspjela pobjeći, a utočište joj je pružio par starijih farmera koji nije mogao imati djece. Oni su Ja-yoon odgojili kao svoju kćer, tim više jer je ona nakon šokantnih događaja u djetinjstvu ostala bez pamćenja i zaboravila je tko je, što je, otkuda dolazi i kako se zove. Nakon godina anonimnosti i mirnog života u provinciji, izrasla je ona u bistru i sposobnu tinejdžericu, najbolju učenicu u školi, koja je usput i glazbeno nadarena. Taj će joj talent omogućiti i natjecanje u nekakvom talent-showu tipa "Korejski idol" koji se emitira na nacionalnoj televiziji, a najveću pogrešku mala će učiniti kad uz pjevački talent televizijskom auditoriju pokaže i svoju drugu sposobnost, odnosno telekinetičke moći.

Tim pomalo nepromišljenim potezom njen će se život potpuno promijeniti pošto će ljudi od kojih je onomad uspjela uteći sada shvatiti o kome se radi i ponovno će krenuti za njom. Kao što smo već naučili kad su korejski trileri u pitanju, ima ovdje cijelo čudo preokreta i twistova, od kojih neki baš i nisu najsretnije izvedeni, a iako "Manyeo" možda i otvara neka zanimljiva pitanja poput genetske manipulacije i stvaranja "savršene" djece, ipak ovo nije bio film po mom ćeifu. Naravno da to ne znači da je "Vještica prva" slab ili loš film, jednostavno nije to bila ni tema, ni izvedba kakve me obično zanimaju i impresioniraju, no s obzirom na dobru prođu na korejskim kino blagajnama, za očekivati je da bi mogli slijediti nastavci. Na uloženih 5.5 milijuna dolara, "The Witch" je zaradio 25 milijuna i ne treba dvojiti da će ovaj film koji se ističe po vizualnosti, ali i vješto režiranim akcijskim sekvencama i kojima su se donekle uspješno zamaskirati neke šupljine u priči, uskoro dobiti i svoj nastavak pošto je tu ostalo još puno toga otvorenog.

Primjedbe