THE WOLF HOUR (2019,SAD) - 6,5/10



Ljeto 1977. godine u povijesti New Yorka ostalo je upamćeno ne samo kao jedno od najtoplijih i najsuših ljeta u povijesti, već je to i ljeto koje se u pop - kulturi naziva "Summer of Sam" ili "Ljeto kad je ubijao Sam". Taj Sam koji je privatizirao to ljeto ubijanjem bio je serijski ubojica David Berkowitz iliti Son of Sam, manijak koji je u razdoblju od godine dana terorizirao Njujorčane i naizgled nasumično ubijao ljude. Od ljeta 1976. do ljeta 1977. godine ovaj je poremećeni majmun (ispričavam se majmunima na ovoj ružnoj usporedbi) poubijao šest ljudi, još sedam ih je ranio, a cijelo vrijeme on je slao pisma novinama u kojima se sprdao iz policije koja ga nikako nike mogla uloviti. Nakon što je konačno uhvaćen, pravdao se da ga je na ubojstva navodio pas njegovog susjeda Sama kojeg je opsjeo đavao, no kasnije se ispostavilo da je sve to bila samo izmišljotina i glupost u koju su svi željni senzacija s odupevljenjem povjerovali.

Ljetom kad je ubijao Sam pozabavio se prije dvadesetak godina poznati njujorški autor Spike Lee, a ljeto 1977. godine samo je kulisa za događanja u ovoj misterioznoj psihološkoj drami / trileru. Nesnosno je vruće ljeto, a New York je valjda najnesigurniji i najprljaviji grad na svijetu. Posebno se to odnosi na dijelove grada kao što je Bronx, a u jednom od stanova u južnom Bronxu od cijelog svijeta je odsječena očito psihološki potpuno rastrojena brineta po imenu June (Naomi Watts). Uskoro nam postaje jasno da ova žena uopće i ne izlazi iz stana koji se pretvorio u potpuni ćumez, zatrpan je knjigama, vrećama za smećem, čikovima, praznim bocama, a June ne radi ništa osim što po cijele dane sluša radio s kojeg uglavnom dolaze loše vijesti. Sve je u znaku serije ubojstava i strah se može osjetiti u zraku, a nakon nekog vremena shvaćamo kako je June nekoć bila poznata književnica i važna kontra - kulturna figura za vrijeme antiratnih prosvjeda koncem šezdesetih.

U ovih desetak godina nešto se s ovom ženom vrlo ružnog moralo dogoditi da se zabarikadirala u stan i ne usudi se izaći ni po cigarete, već joj sve to dostavljaju iz obližnjeg dućančića. Iako je već odavno pokupila predujam za sljedeću knjigu, ona na tom planu uopće ne napreduje, već samo čeka kada će se nešto dogoditi. Kako će vrijeme prolaziti polako ćemo saznavati koja je to trauma zbog koje je June potpuno skrenula i ima svojevrsnu maniju proganjanja pošto stalno misli da će joj se nešto dogoditi, a nemirna situacija na ulicama samo tome doprinosi. Uspio je mladi nezavisni američki autor Alistair Banks Griffin, koji uz režiju potpisuje i scenarij, snimiti solidan i prilično nelagodan psihološki triler koji se cijelo vrijeme odvija u istom interijeru, odnosno u stanu koji nastanjuje June. Djeluje sve to dosta klaustrofobično, Naomi Watts je standardno upečatljiva i bez obzira što "The Wolf Hour" i nema bogzna kakve kritike i ocjene, nije baš to toliko loše. 

Primjedbe