ANOTHER CHILD (2019,KOR) - 7/10





Joo-ri i Yoon-ah dvije su tinejdžerice koje unatoč tome što idu zajedno u razred baš i nisu u nekim posebnim odnosima, no povezat će ih činjenica da je mama od jedne u vezi s tatom od druge. I ne samo to, ta vanbračna veza rezultirala je neplaniranom trudnoćom, a ta trudnoća povezat će ove dvije djevojke od cca 15, 16 godina u smislu da niti jedna, ni druga ne žele puno mlađeg bracu ili seku. Osim što će smišljati načine kako da trudna mama izgubi nerođeno dijete, pokušavat će mamu od ove druge što duže držati u mraku kako ne bi saznala što se događa. No, naravno da to baš neće ići samo tako, a situacija će se dodatno zakomplicirati ne samo kada mama otkrije što se događa, već i kada se beba rodi puno prije nego što je trebala.

Bila je ova emotivna i kompleksna socijalna drama i debitantsko scenarističko - redateljsko ostvarenje poznatog korejskog glumca Kim Yoon-seoka. Iako se Kima ponajprije sjećamo po ulogama u često mračnim trilerima poput "Chasera", "Yellow Sea" ili "Dark Figure of Crime", pokazao se ovaj veteran da se izvanredno snalazi i kada je u pitanju drama. Sam Kim je i utjelovio lik nestašnog oca preljubnika, a svih pet glavnih likova jako su dobro zaokruženi, kompleksni i stvarni. Joo-ri je tako djevojčica odrasla u obitelji više srednje klase potpuno zaštićena od svojih brižnih roditelja, dok je Yoon-ah dijete samohrane majke, koja djeluje zapravo još neodraslije i nezrelije od svoje 15 ili 16-godišnje kćeri. Njena mama u svog je ljubavnika zaljubljena preko ušiju, kao tinejdžerica i uvjerena je kako će on napustiti svoju obitelj zbog nje, a pitanje je ima li stari baš takve planove.

I nitko od ovih likova nije crn ili bijel, očito je kako si je Kim dao iznimno puno truda u zaokruživanju i prikazu svih glavnih pet likova koji djeluju kao stvarni ljudi sa stvarnim problemima. Fino ova slojevita drama funkcionira na više razina, a film koji bi se doslovno mogao prevesti kao "Nedorasla" na kraju se ispostavio kao tužna i teška priča u kojoj će netko preko noći morati odrasti i suočiti se sa stvarnim problemima u životu zato što je netko tko bi se trebao ponašati odgovorno i u skladu sa svojim godinama propustio biti takav. Razvit će se priča ovog filma na kraju u posve neočekivanom smjeru i definitivno se "Another Child" kvalitetom uspio popeti i iznad mojih nekih inicijalnih očekivanja. Nudi ovaj film u podjednakom omjeru dramu, toplinu, emocije, pa i humor te posve realističan i uvjerljiv pogled na svijet i život ljudi. 

Primjedbe