CITY OF LIES (2018,SAD) - 7/10



Johnny Depp i Forest Whitaker udružili su snage kako bi saznali odgovor na pitanje tko je to ubio dva poznata američka repera, Tupaca Shakura i Christophera Wallacea, poznatijeg kao Notorius BIG. Bez obzira što u ovom na kraju sasvim korektnom krimiću / trileru imamo dvije velike glumačke zvijezde i što je tematika itekako zanimljiva, prošao je "City of Lies" potpuno nezapaženo i bez američke kino distribucije. Premijera filma više puta je odgađana zbog raznih tužbi i sporova, navodno je i policija Los Angelesa pokušala stopirati film jer su tamošnji policajci prikazani kao oni koji su se svim silama trudili zataškati slučaj jer su neki od njih bili umiješani u slučaj i nikome nije bilo u interesu da se sve to okonča. Najzanimljivije od svega je što su istrage ovih ubojstava i dalje otvorene, a scenarij je prema istraživanju novinara Randalla Sullivana napisao ne pretjerano poznati glumac Christian Contreras, kojem je ovo bio i prvi susret s pisaćom mašinom.

I stoje primjedbe da je tu puno toga ostalo nejasno, da je scenarij konfuzan i kaotičan, no bio je "Grad laži" ipak i više nego korektan krimić koji bi mogao zadovoljiti apetite ljubitelje ovog žanra. U filmu pratimo priču bivšeg detektiva iz Los Angelesa Russella Poolea (Depp), koji je 1997. godine bio glavni istražitelj ubojstava 2Paca i Biga. Dvadeset godina nakon što su njihova ubojstva i dalje nerazjašnjena, reporter Jack Jackson (Whitaker) dobio je zadatak napraviti retrospektivu slučaja. S obzirom da je nakon nekog vremena završio u slijepoj ulici, Jackson je uspio doći do Poolea, koji je u međuvremenu osramoćen izbačen iz policije. Nekadašnji detektiv koji se i dalje nije pomirio sa sudbinom jer je potjeran iz službe pošto je otkrio užasavajuće razmjere korupcije i kriminala u policiji te ambiciozni novinar, 20 godina kasnije pokušat će tako pronaći odgovor na pitanje koje sve zanima.

I pratit ćemo ovdje paralelno priču u sadašnjosti, ali ćemo se i kroz Pooleove flashbackove vraćati dvadesetak godina u prošlost i saznati što se to dogodilo kada su ubijene zvijezde rapa. Iako je tempo dosta spor i priča se razotkriva polako, bio je ovo sasvim intrigantan i provokativan krimić koji nudi neku novu perspektivu na ionako poznati slučaj. Što je sve od toga istina, vjerojatno nikada nećemo saznati, no činjenica da ubojstva poznatog dvojca nisu razriješena i više od dva desetljeća kasnije, zbilja daju naslutiti da je tu bilo puno toga sumnjivog i da se tu svašta događalo. 

Primjedbe