EYE FOR AN EYE (2019,ŠPA) - 7/10


 
Španjolci su nas već odavno navikli da od njih godišnje možemo očekivati barem triler ili dva vrijedan pažnje, a u tu kategoriju svakako ide i ovaj koji je režirao čovjek kojeg smo do sada najbolje imali priliku upoznati preko horora. Katalonac Paco Plaza proslavio se kada je s kolegom Jaumeom Balaguerom snimio hvaljeni horor "Rec" nakon kojeg je uslijedilo još nekoliko nastavaka, a Plaza je potom snimio još jedan sasvim solidan horor "Veronica". Ovaj film zapravo mu je bio i prvi izlet izvan horora i još jednom je Plaza potvrdio da je redatelj koji itekako zna napraviti uzbudljiv film, prepun preokreta i iznenađenja i film koji tijekom cijelog trajanja drži pažnju gledatelja. Iako "Quien a hierro mata", kako se film koji je otkupio Netflix nazivao u originalu, i ne nudi ništa posebno novo ili originalno, ovo je žanrovski i više nego korektan film koji bi trebao zadovoljiti apetite onih koji vole nepredvidive trilere.

Velike zasluge za to pripadaju i iskusnom scenaristu Jorgeu Guerricaechevarriji (za prijatelje Guerrica), dobitniku Goye za još jedan uzbudljivi triler "Cell 211", a koji je česti suradnik na scenarijima Alexa de la Iglesie, a radio je i na scenariju za "Živo meso" Pedra Almodovara. Naravno da se ne smije zaboraviti ni glavnog glumca, markantnog Luisa Tosara kojeg pamtimo iz filmova poput već spomenutog "Cell 211", "Mientras Duermes" ili nedavni "Gun City". Tosar je ovdje bolničar Mario u staračkom domu čija žena upravo treba roditi, a na njegov odjel upravo je iz zatvora premješten stari i bolesni narkoboss kako bi umro u miru. Poslove starog preuzela su njegova dva sina poludiota, koji kao da se silno trude u što kraćem roku uništiti sve ono što je ćaća stvarao godinama i desetljećima, a vrlo brzo saznat ćemo i da Mario ima nekih neizravnatih računa iz prošlosti sa starim.

Neće trebati proći puno kako bismo shvatili da Mario ima itekakvih razloga i povoda za osvetu starom mafijašu te će za njega pripremiti posebnu terapiju. No, kako to već obično biva u ovakvim trilerima na pogon osvete, naš će se bolničar upetljati i u neke situacije koje će se početi otimati kontroli. Iako se dobrim dijelom filma činilo da bi "Oko za oko" mogao biti još jedan od onih potpuno predvidivih trilera u kojima sve postane jasno nakon prvih 15 minuta, fino sam se iznenadio. Bit će tu puno preokreta, iznenađenja, neočekivanog nasilja i brutalnosti, jedna totalno neočekivana eksplicitna scena nečeg zapravo posve normalnog tako da je "Eye for an Eye" na kraju zaslužio i više nego prolaznu ocjenu. Bio je ovaj film nominiran i za tri nagrade Goya, među kojima i Tosar za najboljeg glumca godine, a nagradu je na kraju dobio tek Enric Auquer koji je utjelovio jednog od sinova razmetnih starog ćaće i to za najboljeg mladog glumca.

Primjedbe