TRUTH AND JUSTICE (2019,EST) - 8/10



Anton Hansen Tamssaare vjerojatno je najvažniji književnik u povijesti Estonije, a prvim dio njegove epske pentalogije "Istina i pravda", čija se radnja proteže kroz četvrt stoljeća od 1872. do 1896. godine prihvatio se očito iznimno ambiciozni i talentirani estonski filmaš Tanel Toom. Toom je još 2011. godine bio nominiran za Oscara za najbolji kratki igrani film ("Priznanje", snimljen u britanskoj produkciji), a i s prijašnjim kratkim filmovima imao je uspjeha po festivalima. Za prvi dugometražni film dao si je Toom iznimno zahtjevan zadatak adaptacije knjige koja je u Estoniji svima vjerojatno jako dobro poznata jer "Istina i pravda" jedan je od temelja moderne estonske literature. Godinama je Toom radio na adaptaciji knjige i njenom pretvaranju u scenarij, a sa 2,5 milijuna eura budžeta, bio je "Truth and Justice" na kraju vjerojatno i najskuplji film ikada snimljen u Estoniji.

A rezultati svog tog truda i uloženog novca su itekako vidljivi jer film ne samo da je bio iznimno dobro prihvaćen od domaće publike, nego je ušao i u krug od deset filmova kandidata za Oscara, no ipak na kraju nije uspio ući među pet nominiranih u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. "Truth nad Justice" je klasična epska saga u kojoj kroz dulje vremensko razdoblje pratimo sudbinu glavnog lika, ambicioznog mladog zemljoradnika Andresa, koji je upravo kupio imanje na selu i ondje je doselio sa suprugom. A imanje koje je Andres kupio nije baš plodno. Močvarno je to i teško područje za koje će trebati godine da se od njega stvori kvalitetna zemlja, no Andres je uvjeren da poštenim i vrijednim radom to može i učiniti i osigurati svojoj obitelji skroman, ali život dostojan život.

Vrlo brzo njegovi će planovi početi kopniti jer će se pokazati da je njegov prvi susjed Pearu, čije se imanje nalazi na puno boljoj poziciji, pokvarenjak koji uživa u tuđoj nesreći i koji će iz pakosti, zavisti i zlobe na sve moguće načine početi opstruirati Andresa. Na sve načine će Pearu provocirati Andresa, stalno ga tužakati sudu, a iako je Andres želio sina koji će mu biti pomoćnik i naslijediti imanje, njegova žena jednu za drugom će rađati kćeri. Iako je Andres čovjek koji je vjerovao da poštenim radom, držeći se istine i pravde može uspjeti, s vremenom će shvatiti da to baš i ne ide onako kako je zamislio. Počet će se on pretvarati gotovo u istu pakosnu i zlu osobu kao što je njegov susjed, a zbog opsesije da neplodnu močvaru pretvori u prvoklasnu zemlju, na kraju će žrtvovati i prijatelje, vlastitu obitelj, na kraju i samog sebe. Ono što je u početku bio predivan, idealistički san o stvaranju uspješnog imanja koje će ostaviti u nasljeđe svojim potomcima, rezultirat će samo tugom, pakosti, zlobom, bijesom i propašću.

I bez obzira što nam estonska kultura i povijest vjerojatno i nisu pretjerano poznati, ovo je jedna od onih univerzalnih priča koje se u određenom periodu mogu preslikati praktički na sve krajeve svijeta. Vrijeme je to epske borbe između čovjeka i prirode i doba čovjekovih napora da zauzda prirodu, vrijeme promjena kada je u tradicionalne zajednice počela stizati modernost i kada su mladi imali posve različite planove i ideje za život od svojih roditelja. Snimio je Toom "Truth and Justice" u klasičnom realističnom stilu i sve ovdje zaista djeluje potpuno uvjerljivo i stvarno i posve je očito da je velika pažnja posvećena svim detaljima, od kostima, okruženja i kompletnog produkcijskog dizajna. Bez obzira na trajanje filma od čitavih 165 minuta, ovo je jedna od onih epskih, generacijskih saga kojima je zaista i potrebno toliko vremena da se uspije prikazati sve što se željelo i potpuno zaokruži priča te je ovo jedna od onih priča s kojom se bez problema senzibilizirati može publika na svim krajevima svijeta.

Primjedbe