BAD BANKS (2018-20,NJE) - 8/10



Jana Liekam (Paula Beer) mlada je i ambiciozna bankarica koja će se u ovoj trilerskoj seriji uplesti u igru kojoj je možda i nedorasla, a u uvodnoj sceni upoznajemo je kao nepoznatu osobu u "hoodici" koja ulazi u banku u Frankfurtu. Vidimo da je situacija dosta kaotična jer ljudi se guraju pred bankomatom, svi podižu dnevni limit, a kada novca nestane, tek tada nastaje panika. Čuju se vijesti kako je najveća njemačka banka na rubu kolapsa, kako je nestao gradonačelnik Leipziga, a potom se iz svog tog kaosa vraćamo osam tjedana unatrag, kako bismo saznali kako se sve to dogodilo. Janu je upravo otpustio njezin šef Luc, sin vodećeg europskog bankara jer je na jednom sastanku pokazala previše ambicioznosti i njena ideja bila je bolja od njegove. Luc usput odrađuje i društeveno korisni rad jer je uhvaćen s kokainom, a iako se čini da je za Janu bankarska karijera završena, ona je privukla pažnju članice uprave banke, Christelle LeBlanc (Desiree Nosbusch).

Christille će joj ponuditi posao u rivalskoj banci, ali pod uvjetom da zapravo ondje bude njen špijun i dojavljuje joj sve što se događa ondje i sve sumnjive radnje. Ta rivalska banka je Deutsche Global Invest, koja je upravo dobila novog šefa investicijskog sektora, Gabriela Fengera (Barry Atsma). On u bankarskim krugovima slovi kao veliki kockar, tip spreman za velike rizike, egocentrik kojeg zanima isključivo vlastiti interes, tip koji ponekad zna biti nevjerojatno šarmantan, a ponekad je užasavajuće ljigav. Iako nam se Jana u početku možda čini kao naivna djevojka, vrlo brzo snaći će se ona itekako dobro u toj prijetvornoj i prljavoj igri i začuđujuće dobro vrlo brzo ona će početi balansirati između dvije strane. Vrlo brzo će otkriti kako se DGI na čudan način rješava loših poslova (nazivaju to "junk"), a pomalo u stilu lika Charliea Sheena u "Wall Streetu" i Janu će vrlo brzo opčiniti taj glamurozni svijet milijardi, rizika, kockanja te će se i ona navući na takav stil života.

Naravno da ona nije ni svjesna da je zapravo najobičniji pješak u partiji šaha koju igraju neke puno, puno moćnije figure, no kako će vrijeme prolaziti tako će i Jana sazrijevati i sve bolje se snalaziti u toj igri. Igri u kojoj svatko svakome radi iza leđa, igri u kojoj nitko nije iskren, svijetu koji je podjednako nemilosrdan i nemoralan i svijetu u kojem je stres stalni vjerni pratitelj. Kao i kod svih filmova / serija o svijetu visokih financija, uvijek je kod gledatelja problematično jer nekome je taj svijet itekako dobro poznat pa cijela ova priča može dijelovati dosta simplificirano, a nekome (poput mene) takve priče vjerojatno nikada neće biti potpuno jasne ma koliko se sve to pojednostavilo. No, za razliku od većine sličnih serija u kojima ne treba biti posebni stručnjak za investicijsko bankarstvo u kojima vrlo brzo možemo razlučiti što i tko je dobar, a tko negativac, ovdje baš i nema crno - bijelih likova.

Ni Jana nije klasična pozitivka, čak ni Fenger nije klasični negativac, već svi oni igraju neku svoju igru čiji je cilj na kraju smjestiti onome drugome, a sebi pribaviti što veću korist. Vodi nas ova priča od Frankfurta preko Luksemburga, Berlina, Leipziga i Bruxellesa do Londona, a iako je njemački jezik kojim se većinom govori u seriji, svi likovi vrlo brzo prebacuju se i na engleski, ponekad i na francuski, kao da se i time željelo pokazati da financijski svijet ne poznaje granice i potpuno je nebitno tko odakle dolazi. Definitivno se "Bad Banks" pokazala kao serija vrijedna gledanja, kao pravi, uzdbudljivi triler koji ne posustaje ni u drugoj sezoni i koja na pomalo ciničan način prikazuje sav taj (polu)svijet visokog investicijskog bankarstva. Dobro, po tome se baš i ne razlikuje previše od sličnih sadržaja jer po svuda su ti tipovi prikazani kao likovi koji su bez imalo grižnje savjesti cijeli svijet spremni dovesti na rub kolapsa samo kako bi sebi osigurali dobit.

Primjedbe