COME TO DADDY (2019,SAD) - 6,5/10



Elijah Wood jedan je od onih glumaca kojem je jedna uloga obilježila cijelu karijeru. Kad vidimo Elijaha na ekranu vjerojatno svi odmah pomislimo evo Frode, a bez obzira što je i prije četrdesete godine Wood ostvario više od stotinu uloga u filmovima i serijama, uloga Hobita u "Gospodaru prstenova" Petera Jacksona vječno će ga pratiti. No, kao što sam istaknuo, Wood gradi karijeru i nakon trilogije po legendarnim Tolkeinovim romanima, a često ga možemo vidjeti u malim, niskobudžetnim indie filmovima i u ulogama kojima kao da se što više pokušava distancirati od one najprepoznatljivije. No, Wood izgleda ne može bez suradnje s Novozelanđanima pa je nakon Petera Jacksona odlučio utjeloviti i glavnu ulogu u indie crnohumornom trileru / hororu debitanta Anta Timpsona.

"Come to Daddy" je bio jedan od onih pomalo i neočekivanih guilty pleasuresa, otkačena, nasilna i potpuno uvrnuta priča o tipu u srednjim tridesetima, koji je nakon više od 30 godina odlučio doći u posjet starome ocu. Woodovog lika Norvala (već samo ime gotovo pa doziva smijeh) upoznat ćemo kao čudaka s lonac frizurom i solo brkovima, koji si je umislio da je neki kvaziumjetnik, a i dalje živi s mamom te je već uspio završiti na rehabilitaciji od alkohola. Putuje on kroz nekakvu nedođiju kako bi stigao do oca koji mu se javio nakon što je njega i majku ostavio prije 30 godina. Stari se preselio u divljinu i živi u nekakvoj kolibi usred šume do koje se može doći tek hodajući kroz istu tu šumu, nadajući se kako će se uspjeti emocionalno povezati s ocem koji ga je ostavio te se da naslutiti da je ta činjenica odigrala bitnu ulogu u Norvalovom psihosocijalnom razvoju.

No, trenutak ponovnog susreta s ocem neće proći ni približno onako kako je zamišljao jer će se ispostaviti da je njegov stari primitivni pijanac, koji će ga vrlo brzo početi maltretirati i ponižavati. Vrlo brzo Norval će shvatiti da od planiranog uspostavljanja odnosa oca i sina neće biti ništa, no bit će to za njega manji problem jer će se posjet ocu ubrzo pretvoriti u bolesnu noćnu moru. Ovo je jedan od onih filmova prepun iznenađenja i u kojem ništa nije onako kako izgleda i vrlo brzo će se "Come to Daddy" pretvoriti u ludu, nasilnu, pulpovsku, uvrnutu, ali i podjednako urnebesnu kombinaciju trilera i horora. 

Posve je očito da je jedan od Timpsonovih uzora pri snimanju ove priče bio kultni Peckinpahov "Straw Dogs" jer i ondje nakon gotovo pa idiličnog uvoda, situacija postane neočekivano nasilna i tim više šokira gledatelja, no stilski bi se prije moglo reći da su Timpsonovi uzori braća Coen ili Quentin Tarantino. Sličnu situaciju kao u "Psima od slame" imamo i ovdje, s tim da je u "Come to Daddy" priča od samog starta nevjerojatno bizarna s totalnim čudacima od likova, no zbilja nisam mogao ni pomisliti u što bi se moglo razviti ovo. Snimio je Timpson zabavan, nepretenciozan, uvrnut film i pokazao da ima i više nego uvrnut smisao za humor.

Primjedbe