STALAG 17 (1953,SAD) - 8/10



Uz "Veliki bijeg" i "Most na rijeci Kwai", "Stalag 17" se često spominje kao najpoznatiji i najbolji film čija je radnja smještena u zarobljeničke logore tijekom II svjetskog rata, a i ovom crnohumornom ratnom dramom Billy Wilder je pokazao da je jedan ne samo od najboljih, već i najraznovrsnijih autora koje je Hollywood ikada imao. Podjednako je sjajno Wilder funkcionirao u ozbiljnim dramama i komedijama, a upravo po sjajnom balansiranju ova dva žanra, i to još u okolnistima kampa za savezničke zarobljenike u Njemačkoj, istaknuo se i filmom koji je konačno donio Oscara za najbolju ulogu Williamu Holdenu. Ovaj toliko podcijenjeni, a izvanredni američki glumac potpuno nepravedno je zaobiđen tri godine ranije kada nije dobio zlatni kipić za još bolju ulogu u još boljem Wilderovom filmu, "Bulevaru sumraka". Sjećamo se Holdena i po ulogama u Lumetovoj "Mreži" i u Peckinpahovoj "Divljoj hordi", a ovaj puta on je jedan od zarobljenika u njemačkom logoru Stalag 17 po imenu Sefton.

Ovaj avijatičarski dočasnik naizgled se savršeno snalazi u zarobljeništvu jer on je iznimno poduzetan tip koji se ne libi trgovati i sa čuvarima kako bi si osigurao bolji obrok. Tko god u logoru nešto treba, mora se obratiti njemu jer on trguje svime i svačime, nabavlja sve i svašta, zbog čega će upravo njega kolege iz kampa početi sumnjičiti da je doušnik koji nacistima odaje sve tajne i planove za bijeg koji se pripremaju u Stalagu 17. Kako situacija u kampu postaje sve napetija i ostali američki zarobljenici spremaju se čak i linčovati Seftona, bit će on prisiljen sam pronaći stvarnog doušnika i dokazati da on nije izdajnik. Iako su prve asocijacije na filmove smještene u POW kampove tuga, bijeda i jad, uspio je Wilder snimiti nevjerojatno zabavan i posve netipičan film. Zanimljivo je kako tijekom snimanja filma nitko od ekipe sve do samog kraja nije znao tko je pravi doušnik, a kako bi se tajna što dulje i bolje sakrila, cijeli film je snimljen kronološki, što je tada, a i sada dosta netipično, skuplje, duže i zahtjevnije.

Donio je ovaj film Wilderu još jednu nominaciju za režiju (ukupno je ovaj naturalizirani Nijemac osvojio šest Oscara - jedan za najbolji film, tri za scenarij i dva za režiju), a zanimljivo je kako je epizodnu ulogu zapovjednika logora, nacističkog pukovnika Von Scherbacha odigrao još jedan poznati njemačko - američki redatelj Otto Preminger. Baš kao i Wilder, i Preminger je tridesetih godina iz rodne Austrije izbjegao u Ameriku te se ondje četrdesetih i pedesetih etablirao kao jedan od najboljih režisera. Bio je i on tri puta nominiran za Oscara (Anatomija ubojstva, Laura, Kardinal), a sjajno se snašao i u ulozi grotesknog zapovjednika logora. Posebno je zanimljivo što je Holden smatrao da za ulogu u ovom filmu nije zaslužio Oscara i da je nagrada za najboljeg glumca trebala pripasti Burtu Lancasteru ili Montgomeryju Cliftu za film "Odavde do vječnosti" i bio je svjestan da je nagrada koju je dobio kompenzacija za zaobilaženje u "Bulevaru sumraka". 

Primjedbe