TALL TALES (2019,MAĐ) - 6,5/10



Mađarskog flmaša Attilu Szasza imali smo priliku upoznati po upečatljivoj poslijeratnoj drami / romansi smještenoj u sovjetski logor "Eternal Winter", a i u svom posljednjem filmu vodi nas on u razdoblje neposredno nakon II svjetskog rata. I "Apro mesek" ili "Tall Tales" snimljen je u iznenađujuće dobrim produkcijskim uvjetima i s relativno skromnim budžetom Szasz je uspio fino dočarati Budimpeštu sredinom četrdesetih, a ondje će se nakon rata pojaviti glavni (anti)junak ovog misterioznog romantičnog trilera Hanko (Tamas Szabo Kimmel). Po završetku rata i skidanju iz vojske, Hanko se snalazi na razne načine, ponajviše preživljava zahvaljujući prijevarama i iskorištavanju činjenice da su brojni Mađari nekog od najmilijih izgubili u ratu.

Tako on obično upadne u dom nekoj ucviljenoj majci, ispriča joj kako je s njezinim sinom bio u postrojbi, ona mu se smiluje, ponudi smještaj na neko vrijeme, hranu, piće i nešto novca. Nakon nekog vremena pronađe on novu žrtvu i tako on funkcionira sve dok istu priču ne pokuša prodati policijskim inspektoru, koji će ga uhvatiti u laži. Bijegom iz glavnog grada duboko u provinciju mladi i šarmantni Hanko nekako će uspjeti izvući živu glavu, a istu priču u selu će pokušati prodati i mladoj crvenokosoj Judit (Vica Kerekes), koja je ostala sama sa sinom nakon što joj se muž nije vratio iz rata. Iako će Judit vrlo brzo postati jasno da pridošlica baš i nije iskren prema njoj, prihvatit će ga ona u svom domu, vrlo brzo između njih će se razviti ljubav, no lako je za pretpostaviti da to neće samo tako završiti jer nakon nekog vremena u selu će se pojaviti Juditin muž za kojeg su svi odavno mislili da je mrtav.

U odnosu na "Eternal Winter", bio je "Tall Tales" ipak korak unatrag za Szasza iako je ovaj ušminkani neo-noirčić snimljen u pomalo staromodnom stilu pa tim još više izgleda kao da se stvarno zbiva u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Snimljen je očigledno ovaj film pod velikim utjecajem američkog filma iz četrdesetih i pedesetih godina, čak me sama završnica podsjetila na kultnu "Noć lovca", no bez obzira sve to, priča je ovdje ipak bila možda i previše predvidiva no što je to trebalo. Tu je i presugestivna muzika koja je na trenutke djelovala baš iritantno, a iako se "Tall Tales" ističu finim produkcijskim dizajnom, kamera je i više nego dobra, a Szasz je režijski odradio sasvim solidan posao, nije ovo bio film za najviše ocjene. Ni blizu. 

Primjedbe