THE LAST FULL MEASURE (2019,SAD) - 7/10



Ratna drama koju je napisao i režirao američki filmaš koji je do sada podjednako snimao igrane filmove i dokumentace Todd Robinson bavi se stvarnim događajima i vodi nas istovremeno u potkraj devedesetih, ali i u vijetanski rat. Robinson se pozabavio stvarnim slučajem još 1966. godine poginulog zrakoplovca Williama Pitsenbargera, koji je stradao u jednoj od najkrvavijih misija rata u Vijetnamu. Tijekom bitke ovaj zrakoplovac uopće nije trebao ni biti na zemlji, već se po vlastitoj inicijativi spustio iz helikoptera kako bi pomogao ranjenicima nakon što je poginuo vojni liječnik. Na kraju je ovaj hrabri tip čak i odbio zapovijed da se vrati u helikopter već je odlučio držati odstupnicu američkim vojnicima koji su se povlačili i na poslijetku je i sam izgubio život.

Iako je svojim herojskim činom spasio mnoge živote, Pitsenbarger je nagrađen tek medaljom manje vrijednosti od najviše vojničke časti u Americi odnosno medalje časti (Medal of Honor). Saznat ćemo u ovom filmu kako je od tisuća veterana koji su nagrađeni medaljom časti bilo tek 18 zrakoplovaca, a iako je od Pitsenbargerove pogibije prošlo više od 30 godina, jedan veteran od ministarstva je zatražio ponovno pokretanje postupka za evaluaciju zaslužuje li on medalju časti. Taj će zadatak pripasti Scottu Huffmanu (Sebastian Stan), tipičnom karijeristu, ambicioznom tridesetineštogodišnjaku koji bi uskoro trebao ostati bez ugodne pozicije u vladi jer je nadređeni minstar koji ga je i zaposlio upravo podnio ostavku. Kako bi nešto radio dok ne nađe novi posao, njegov nadređeni mu je da zadatak da se pozabavi slučajem koji je ponovno odlučio pokrenuti zrakoplovni veteran Tully (William Hurt), koji je Pitsbargera i poslao u džunglu kao pomoć pješadiji. I to pretpostavljajući da će tip poput Huffmana kojemu je jedina preokupacija pronaći što bolji novi posao u establishmentu samo malo pročeprkati po starom slučaju, kao i da će se zbog promjena u ministarstvu sve brzo zaboraviti.

Iako će nevoljko krenuti u ovu priču, Huffman će se početi vezati za poginulog zrakoplovca i njegovu priču te svoj zadatak s vremenom će shvatiti i više nego ozbiljno, a na to će ga ponajviše nagnati intervjui koje je morao obaviti s njegovim suborcima. I vidjet ćemo tu pregršt poznatih lica, cijelu vojsku glumačkih veterana koju predvode Christopher Plummer, Ed Harris, John Savage, Samuel L. Jakcson i Peter Fonda. Tijekom razgovora s njima, preko flashbackova ćemo se vraćati u bitku u džungli i postepeno saznavati što se to zapravo ondje dogodilo. Iako priče poput ove ne mogu pobjeći od melodramatičnosti i pretjerane sentimentalnosti (posebno u samoj završnici), uspio je Robinson ubacivanjem prijeko potrebne doze cinizma razbiti sve to, a "The Last Full Measure" podjednako se bavi i prikazivanjem utjecaja PTSP-a ne samo na preživjele vojnike, već i na one koji su u ratu ostali bez svojih najdražih.

Bavi se ovaj film i krivnjom koju osjećaju oni koji su uspjeli preživjeti krvave i brutalne bitke u kojima su izginuli mnogi njihovi suborci, a naravno da je nemoguće pobjeći i od bijesa, razočaranja i tuge koju svi oni osjećaju načinom na koji su tretirani jednom kad su se vratili iz rata. I nije to neka nepoznanica ili tipično samo za Ameriku da se nekadašnje vojnike odbaci kao stare krpe jednom kad oni završe svoje ratničke dužnosti i nikoga nije briga kako će se i hoće li se uopće oni prilagoditi na postratni život. Ovaj zanimljivi pristup temi i solidna glumačka postava donekle su uspjeli zamaskirati ipak dosta tanak scenarij i povremeno zaista površne i diletantske dijaloge. Jasno da je ovo jedan od onih iznimno emocionalnih filmova, koji tematikom pomalo podsjeća na nedavni "Hicksaw Ridge" Mela Gibsona, ali i na "Rođen 4. srpnja" Olivera Stonea. Naravno da će se pokazati da je ovo jedna od onih puno dubljih i opasnijih priča od onog što se u početku činilo i da postoje neki razlozi zašto mnogima nije u interesu da se previše čeprka po prošlosti. 

Primjedbe