WHERE'S MY ROY COHN? (2019,SAD) - 7/10



Roy Cohn vjerojatno je jedna od onih osoba čiji lik i djelo baš i nisu osobito poznati dobrom dijelu publike izvan Amerike, no biografski dokumentarac o ovom kontroverznom odvjetniku i makijavelanskom manipulatoru svjedeno bi mogao biti zanimljiv i onima koji za njega nikada nisu čuli. Eto, ni ja do ovog filma nisam pojma imao tko je bio tip čijim se životom odlučio pozabaviti mladi američki dokumentarist Matt Tyrnauer, autor dokumentarca "Studio 54" iz 2018. godine. No, gledajući "Where's My Roy Cohn" shvatio sam da mi je stari Roy poznat baš iz tog dokumentarca jer je od šezdesetih pa sve do smrti 1986. godine bio ovaj đavolji odvjetnik i jedan od prominentnijih i viđenijih lica s njujorške društvene scene. I klasični je ovo biografski dokumentarac u kojem uz brojne arhivske snimke, svjedoke vremena, ali i audio i video zapise intervjua sa samim protagonistom, pratimo kako se uspinjao na društvenoj ljestvici, što ga je to pogonilo i tko je on zapravo bio.

Cohna tako upoznajemo u ranim dvadesetim godinama života početkom 50-ih kao mladog državnog odvjetnika i prvog suradnika zloglasnog senatora Josepha McCarthyja. Ovaj je senator ponajviše ostao upamćen po lovu na vještice i progonu stvarnih i izmišljenih komunista u Americi u tom razdoblju, a nakon komunista, McCarthy i Cohn bacili su se i u proganjanje homoseksualaca. Situacija je tim apsurdnija jer je Cohn zapravo bio prikriveni homoseksualac koji nikada nije priznao svoje seksualne preferencije, a početkom šezdesetih bacio se u privatni biznis. I tu kreće njegov uspon do najmoćnijeg odvjetnika Amerike, koji vješto izbjegava zakone, manipulira sustavom, medijima, širi lažne vijesti, sve samo kako bi na kraju izvukao što veću korist za sebe i svoje klijente.

Glavna krilatica ovog iskompleksiranog, podmuklog i potpuno nemoralnog tipa bila je nikad ne priznaj i napad je najbolja obrana, a krajem sedamdesetih jedan od njegovih glavnih protežea postao je i Donald Trump. I iz te perspektive ovaj dokumentarac koji je premijerno prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Sundanceu je iznimno zanimljiv jer vidjet ćemo da je američki predsjednik puno vlastite retorike i stila preuzeo upravo od Cohna. Bio je Cohn godinama i odvjetnik svih najpoznatijih mafijaških obitelji iz New Yorka, brojnih zvijezda, medijskog mogula Ruperta Murdocha, a iako je dolazio iz ugledne židovske obitelji koja je tradicionalno naginjala demokratima, bio je on blizak suradnik i savjetnik brojnih republikanskih političara poput Ronalda Reagana. Bio je to tip koji bi se vjerojatno još savršenije snašao u današnjem vremenu kada bi još bolje do izražaja došla njegova koruptivnost, lažljivost i želja za zadovoljenjem isključivo vlastitih interesa i to pod svaku cijenu. 

Primjedbe