WHO WILL WRITE OUR HISTORY (2018,SAD) - 8/10



Američka dokumentaristica očito židovskog porijekla Roberta Grossman vodi nas u varšavski geto za vrijeme II svjetskog rata i donosi priču o tajnom arhivu koji su židovski intelektualci zatočeni u getu tijekom godina skupljali kao dokaz kojim bi generacije poslije imale stvarni uvid u njihove živote. Skupina koja se nazvala "Oyneg Shabes", što bi smo preveli kao "Radost Šabata" od studenog 1940. godine kada je varšavsko geto otvoreno, pa sve do kraja rata, dokumentirala je svjedočenja brojnih Židova koji su bili prisiljeni ondje živjeti, a arhiv je na tajnoj lokaciji sačuvao povjesničar Emanuel Rinelblum. Glavna misao vodilja kod stvaranja tog arhiva bio je strah od nacističke propagadne koji je Židove prikazivao kao nametnike, štakore i svi ti zatočeni Židovi s razlogom su se pitali hoće li ti propagandistički pamfleti ostati jedini materijalni dokaz o onome što se događalo.

A ta propaganda bila je zaista jeziva pa tako u jednom filmiću vidimo djevojčicu koja se smije svojoj kolegici jer u kosi ima uši. Učitelj je ispravlja i uči je da si mala ne može pomoći jer su joj susjedi Židovi, a Židovi su. naravno, prljavi. Potom prelazimo na drugi propagandni filmić u kojem se skupina židovskih muškaraca, očito izgladnjelih od strane istih tih nacista prikazuje kao groteskna stvorenja koja prenose bolesti. Imamo ovdje cijeli niz šokantnih dokumentarnih fotografija i snimki, koje se prikazuju uz zapise čitane iz dokumenata koji su zatočenici geta skupljali tijekom rata i koji su pronađeni nakon oslobađanja Varšave. Imamo tu i igrane dijelove kojima je Grossman odlučila dodatno pokušati približiti život u getu i upoznati nas s najvažnijim ljudima koji su godinama pisali svjedočanstva o životu u getu.

I ti zapisi ne sastoje se samo od popisa nacističkih zločina i sličnog, već su nevjerojatno važni i za rekonstrukciju samog života s one strane zidova. Vidimo kako je izgledao društveni život u getu, kako su ljudi pokušavali što je više moguće održati kakav takav normalan život, kako su se pokušavale organizirati kulturne priredbe, što se jelo, kako su izgledale vjerske ceremonije i slično. "Who Will Write Our History" vrijedan je povijesni dokumentarac, a bez obzira što je već snimljeno bezbroj i igranih i dokumentarnih filmova o Holokaustu, svaki puta to djeluje nevjerojatno potresno i nestvarno. Zanimljivo je kako je jedan od naratora Adrien Brody, glumac koji je Oscara osvojio za vjerojatno najpoznatiji film smješten u varšavski geto, "Pijanist" Romana Polanskog.  

Primjedbe