ZZ TOP: THAT LITTLE OL' BAND FROM TEXAS (2019,SAD) - 8/10



Ako ih nikada i niste slušali, iznimno je mala vjerojatnost da nikada niste čuli za možda i najpoznatiji teksaški izvozni proizvod, legendarni blues boogie rock band ZZ Top. Bend koji se sastoji od dva bradonje i bubnjara koji se preziva Brada (Beard) u istom tandemu praši već više od pola stoljeća i ZZ Top je bend koji ima najdugovječniji line-up u povijesti rocka jer su gitarist Billy Gibbons, basist Dusty Hill i bubnjar Frank Beard skupa još od osnutka benda 1969. godine. Priču o ovom legendarnom bendu donosi nam Kanađanin Sam Dunn, čovjek koji se u posljednjih petnaestak godina specijalizirao za tzv rockumentarce odnosno dokumentarne filmove o rock bendovima. Predstavio se Dunn legendarnim doksom "Metal: A Headbanger's Journey" o heavy metalu i razvoju metal scene od kraja šezdesetih pa do 21. stoljeća, a snimao je filmove i o Iron Maidenu, Joeu Bonammasi, Rushu, Aliceu Cooperu, ali i poznatom metal festivalu Wacken.

Sada su na red stigli i zizići i u maniri već iskusnog dokumentarista donosi nam Dunn njihovu priču od samih početaka pa sve do danas kada su i dalje možda i najprepoznatljivija lica rock scene. Saznat ćemo tako ovdje kakve se to face skrivaju iza tih dugih brada na kojima bi im pozavidjeo i patrijarh Porfirije i kako se ovaj legendarni trojac uopće upoznao. Upoznat ćemo i rock scenu Teksasa šezdesetih, a kroz svoju priču vodit će nas sami članovi benda, koji će povremeno u ruke uzeti i instrumente te zasvirati neki od svojih hitova. Biografski glazbeni dokumentarac ionako je sadržaj s kojim se jako, jako teško može promašiti, a posebno kada imamo priču o nevjerojatno zanimljivim tipovima kao što su ova trojica. I nije ovo jedan od onih suhoparnih biopica u kojima se samo melje i melje i u kojima se gomila bezbroj sugovornika jer za to stvarno i nije bilo potrebe.

Uz trojac iz benda, o njima govore tek poznati glumac i također Teksašanin Billy Bob Thornton, gitarist / pjevač Josh Homme iz Kyussa / Queens of Stone Agea, a imamo i povremene animirane segmente nekih zanimljivih epizoda i anegdota iz njihovih dugih karijera. Otkrit će nam Zizići tako kako su na nekoliko dana završili s Rolling Stonesima na Havajima, kako je malo nedostajalo da se raspadnu krajem sedamdesetih, kako i zašto su uopće pustili te bradurine i kako su vrhunski iskoristili potencijal video spotova jednom kad se pojavio MTV i zahvaljujući tome postali planetarno poznati, a ne samo na razini SAD-a. 

Primjedbe