UNDERWATER (2020,SAD) - 6,5/10



Postoje neki filmovi koji su toliko važni i utjecajni da su postali gotovo žanr sam za sebe. Jedan od takvih zasigurno je i "Alien" koji su stvorili Dan O'Bannon, H. R. Giger i Ridley Scott, da bi ga kasnije drugim nastavkom nadogradio i James Cameron. Svaki film u kojem imamo neku posadu u nekom klaustrofobičnom prostoru poput svemirskog broda, zastrašujuće izvanzemaljsko čudovište koje vreba istu tu posadu koje je sve manje, mora povući paralele s kultnim sf-hororom s kraja sedamdesetih, a takav je slučaj i ovdje. Bitna razlika "Underwatera" u odnosu na sve ostale alienolike filmove, pretpostavljate, skriva se u mjestu radnje filma, što govori i sam naziv i umjesto negdje u bespućima svemira, radnja se ovdje zbiva duboko pod vodom. I to itekako dubuko, na samom dnu najdublje točke mora odnosno negdje u Marijanskoj brazdi u Tihom Oceanu.

Kepler 822 je istraživačko postrojenje desetak tisuća metara duboko pod Pacifikom, u kojem se buši morsko dno kako bi se iznutra izvlačile sirovine za koje se pretpostavlja da ondje postoji. Zbiva se radnja "Underwatera" negdje u budućnosti i očito smo uspjeli iscrpiti resurse na pristupačnijim područjima od najdubljih morskih razina, a planove istraživačkog tima poremetit će snažan potres. Dobar dio postrojenja odmah će se u startu razletiti u komadiće pod nevjerojatnim pritiskom, a dio podvodne ekipe podvodnog Nostroma koju predvodi podvodna Ripley odnosno mehaničarka Norah u tijelu ovaj puta kratkodlake Kristen Stewart, pokušat će se na sve načine izvući iz ove nimalo ugodne situacije. Jasno da to baš i neće ići tako lako jer je ostalo još malo vremena dok se kompletno postrojenje ne razleti pod tlakom, a to, naravno, nije jedini problem s kojim će se ovo društvance suočiti.

Duboko pod vodom pojavit će se i neka do tada nepoznata stvorenja za koju će ekipa pretpostaviti da su ih dozvali bušenjem mjesta kojeg možda i ne bi trebalo kopati. Iako je ovo tipični holivudski blockbuster koji je koštao 80 milijuna dolara (i 20th Century Foxu donio fini pušing jer je na kino blagajnama uprihodio jedva pola od toga), provlači se ovdje i zanimljiva teza o tome što bi se moglo dogoditi ukoliko samo nastavimo uzimati i grabiti od Zemlje i rekordnom brzinom uništavati sve oko sebe. Naravno (barem se nadam) da se neće pojaviti nekakva alienolika čudovišta kao ovdje ili u sličnim filmovima, no u pravilu svi ti užasavajući stvorovi i simboliziraju zlo koje vreba kada svjesno odlučimo prijeći neke granice.

Mora se priznati da je mladi američki filmaš i očiti zaljubljenik u Science Fiction po imenu William Eubanks uspio snimiti solidan, uzbudljiv i klaustrofobičan film s izvanrednim podvodnim scenama i s monstrumima koji pomalo dozivaju kreature iz imaginarija legendarnog H. P. Lovecrafta. No, bez obzira na skupu produkciju, čak ne i posve neinventivnu i formulaističku režiju, solidnu glumačku ekipu u kojoj uz Kristen imamo i Vincenta Cassela i još neke relativno poznate face, teško se oteti osjećaju deja vua odnosno osjećaju da smo nešto slično već više puta gledali. Doduše možda ne deset tisuća metara pod morem, no konceptualno je "Underwater" film koji zapravo ne nudi baš ništa novoga. U najboljem slučaju ovo je solidna podvodna SF - horor - akcijska ultimate survival priča s finim produkcijskim dizajnom koja čak i pokušava odaslati i neku subverzivnu poruku. 

Primjedbe