ANOTHER YEAR (2010,GBR) - 8/10

 


Tom (Jim Broadbent) i Gerri (Ruth Sheen), geolog i savjetnica, par je u šezdesetim godinama koji živi u predgrađu Londona i imaju oni miran, ugodan i skladan život. Par je to gotovo kao iz udžbenika za sretan život, vole se Tom i Gerri kao prvog dana, poštuju, uživaju u zajedničkom vremenu i uređivanju svog malog vrta, a u ovoj humornoj drami velikana britanskog filma Mike Leigha pratit ćemo njihov život tijekom četiri godišnja doba jedne godine. Tom i Gerri praktički drže na okupu cijelu obitelj, uvijek su u središtu svega, no shvatit ćemo da su oni okruženi ljudima koji nisu ni približno sretni i zadovoljni svojim životima, a uz to im i pomalo zavide na onome što imaju. Tu je njihov 30-godišnji sin jedinac, 30-godišnji samac Joe (Oliver Maltman), na kojeg je oko bacila Gerrina kolegica s posla, dobrih dvadesetak godina starija Mary (Lesley Manville), razvedenica koja očajnički pokušava pronaći novu ljubav, a bez obzira što svima pokušava prikazati kako je sretna i zadovoljna životom, jasno je koliko je ona zapravo depresivna, tužna i očajna.

Upoznat ćemo i Tomovog prijatelja iz mladih dana Kena (Peter Wright), pretilog 60-godišnjaka koji i dalje ne odustaje od prežderavanja, opijanja i cigareta, a i on se doima prilično nezadovoljnim kako mu se život raspleo te se on pokušava nabacivati Mary, koja i nije oduševljena njegovim udvaranjem. Tu je i Tomov stariji brat Ronnie (David Bradley), kojem je upravo preminula žena, a i prije toga život mu nije bio pretjerano idiličan jer je potpuno izgubio kontakt sa sinom, koji će se iznenada pojaviti na sprovodu. Nastavio je s "Another Year" Leigh snimati naizgled male, a zapravo velike i važne filmove o životima prosječnih Engleza, o njihovoj svakodnevici, a ovaj film donio mu je i sedmu, za sada i posljednju nominaciju za Oscara (ovaj puta za originalni scenarij).

Potpuno se ova gorko - slatka priča koja obiluje duhom uklapa u Leighov opus i jedan je od ponajboljih predstavnika njegovog tipičnog "Kitchen sink" realizma. Nema tu umjetno ili nasilno stvaranih tenzija ili pretjeranih iznenađenja, no Leigh je i sa "Another Year" potvrdio da je uz sunarodnjaka Kena Loacha možda i najbolji majstor u pričanju priča običnih, prosječnih ljudi. Kako vrijeme prolazi i kako se mijenjaju godišnja doba, tako ćemo sve više saznavati o karakterima pojedinih likova, a preko nekih detalja i sitnica, Leigh će nam suptilno otkrivati odnose među likovima. Naravno da je, baš kao i u svim njegovim filmovima, glumačka postava sjajno odabrana i da svi ti uglavnom veterani britanskog filma suvereno odrađuju svoj zadatak i sjajno su uspjeli ući u srž svojih likova.

Rijetko tko je poput Leigha uspio na tako upečatljiv način na film uspio prenijeti svakodnevni život prosječnog Britanca, a iako je "Another Year" zapravo jedan od onih filmova za koje će prosječni konzument holivudske produkcije reći da je to film u kojem se ništa ne događa, upravo u tome je ponekad i ljepota. Jer u Tomom i Gerrinom životu zapravo se u ova četiri godišnja doba ništa sudbonosno i neće dogoditi, no zato će oni biti ti kojima će se svi vraćati kada će se događati neke mijene u životima. Tom i Gerri kao da su uzor svim tim ljudima koji ih okružuju i koji im skriveno ili neskriveno zavide na mirnom i stabilnom životu. Iako je i njima itekako jasno da se svim tim ljudima životi baš i nisu razvili onako kako su očekivali i što osjećaju kao da mnogi svoju gorčinu i nezadovoljstvo pokušavaju prebaciti i na njih, oni neće odustajati od dobrote, spremnosti da pomognu i da budu na raspolaganju kako bih saslušali. 

IMDB LINK 

Primjedbe