BLOW THE MAN DOWN (2019,SAD) - 6,5/10

 


Imao je ovaj indie crnohumorni triler smješten u maleno ribarsko naselje u Maineu pomalo fargovski štih, no ipak "Blow the Man Down" nije bio ni približno dobar da bi stao u istu rečenicu s kultnim filmom braće Coen. Svejedno, bio je debitantski dugometražni film tandema Bridget Savage Cole i Danielle Krudy zabavan, duhovit i donekle originalan trilerčić, bez previše pretenzija, a s puno iznenađenja. Veliki plus je što sve tu djeluje nevjerojatno autentično i sve te face koje ćemo upoznati u ovom filmu ne izgledaju kao glumci, već kao stvarni stanovnici ovog uspavanog provincijskog ribarskog gradića u kojem uglavnom žive potomci doseljenika iz Irske.

Već u uvodnoj sceni kada ćemo na djelu vidjeti skupinu pjevajućih ribara, koji će se kao svojevrsni Intermission i kasnije pojavljivati u fimu, postaje jasno da ovo neće biti konvencionalna i klišeizirana priča. Unatoč tome što su ne samo okruženje, već i likovi i priča dosta fargovski, uspjele su autorice osmisliti zanimljivu pričicu za koju su dobile nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Tribeci. U središtu priče su sestre Priscilla (Sophie Lowe) i Mary Beth (Morgan Saylor) Connolly, koje upoznajemo na sprovodu njihove majke. I dok jedna od njih sanja kako će se zaputiti negdje u civilizaciju na fakultet, druga se pomirila sa sudbinom i planira nastaviti u gradiću Easter Coveu.

Uskoro će se u ovom inače mirnom mjestašcu početi pojavljivati leševi, sestre će shvatiti da ih je majka ostavila u finim dugovima, a uz to će na površinu početi isplivavati i neke tajne iz prošlosti pokojnice. Sestre će pronaći i kovčeg prepun novaca, a kad je u igri veća količina dolara za koje je očito da su se ondje našli zahvaljujući nekim ne baš zakonitim i poštenim radnjama, svašta se može očekivati. Bit će tu još mnogih iznenađenja poput neobičnog trijumvirata koji iza zavjesa zapravo vlada ovim gradićem i kontrolira što se sve ondje događa. I po strukturi priče i po likovima i po crnohumornom duhu autorice očigledno duguju opusu ne samo braće Coen, već i film-noiru, čije su postulate vješto i mudro izokrenule, a vidjet ćemo što u budućnosti od ovog dvojca možemo očekivati. Za prvi put, ovo uopće nije bilo loše!

IMDB LINK 

Primjedbe