HUMAN DESIRE (1954,SAD) - 7,5/10



Pedesete godine u američkom filmu možda je i najviše obilježio film-noir odnosno stilizirane krimi drame koje su se desetak godina "štancale" na veliko. Jedan od najpoznatijih autora tog žanra bio je čuveni Nijemac Fritz Lang, koji se još u domovini dvadesetih i tridesetih proslavio ekspresionističkim remek-djelima kao što su "Metropolis" i "M", da bi ubrzo preko Pariza stigao do Hollywooda, gdje je nastavio snimati filmove, baš kao i mnogi njegovi sunarodnjaci. "Human Desire" jedan je od tipičnih noirova u kojima imamo praktički sve elemente tog žanra, a Alfred Hayes scenarij je napisao po motivima romana Emila Zole iz 1890. godine "La bete humaine".

Naravno da je priča prilagođena vremenu, no u središtu su i dalje opsesija, ljubomora i jedna fatalna žena koja će potpuno zaludjeti sve oko sebe. Nakon što se vratio iz Korejskog rata, Jeff Warren (Glenn Ford), ponovno je počeo raditi kao vlakovođa, a iako je oženjen, ubrzo će se on upetljati u vezu sa suprugom svog radnog kolege Vicki (Gloria Grahame). Ona je udana za sirovog i vječno pijanog dosta starijeg nadzornika na željeznici Carla (Broderick Crawford), koji ju redovito tuče. Nakon što Carl dobije otkaz, na njegov nagovor, ova tipična noirovska femme fatale zavest će bogatog biznismena uz čiju pomoć bi se mogao vratiti na posao, no zbog ljubomore i teške naravi, Carl će u vlaku u kojem će se ubrzo upoznati Jeff i Vicki, ubiti istog tog biznismena.

Pomalo naivni Jeff u fatalnu Vicki zaljubit će se kao da ima 15 godina, a kad shvati da ga može vrtiti oko malog prsta, ona će smisliti plan da bi se uz pomoć svog ljubavnika konačno mogla riješiti nasilnog muža. Pokušat će ona oženjenog korejskog veterana nagovoriti da zajedno ubiju njenog muža. Iako "Human Desire" (samom redatelju se naziv filma činio dosta bedastim jer nitko je valjda očito da nitko osim čovjeka i ne može imati želje), ne spada u krug najvećih Langovih filmova, ljubitelji starog Hollwyooda i noira ne bi se trebali razočarati ovom krimi melodramom. 

Primjedbe