MISBEHAVIOUR (2020,GBR) - 7/10



Evo nama još jednog gotovo tipičnog britanskog feel-good filma, humorne drame osmišljene po stvarnim događajima koja očitoj melodramatičnosti i formulaističnosti unatoč uspijeva u onome što joj je bio i cilj, stvaranju osjećaja ugode kod publike. "Misbehaviour" je pitka i zabavna pričica, crtica iz recentne povijesti koja nas vodi u 1970. godinu i upoznaje sa skupinom modernih sufražetkinja koje su odlučile sabotirati natjecanje za Miss svijeta. Okupila je Philippa Lowthorpe, televizijska režiserska, ovdje sasvim respektabilnu glumačku ekipu koju predvodi Keira Knighteley. Keira je Sally Alexander, feministica i prominentna predstavnica engleskog pokreta za ženska prava koja je okupila nekoliko istomišljenica i odlučila sabotirati izbor za Miss svijeta, koji se upravo treba održati u Londonu.

Njihovo je mišljenje da su takvi izbori ljepote zapravo najvulgarnije eksploatiranje žena kojim su one svedene na najobičnije komade mesa. Dok one organiziraju sabotažu, organizacija izbora za ljepoticu svijeta ionako je u problemima jer sa svih strana stižu optužbe za rasizam pošto ljepotice koje nisu bijele boje kože baš i nemaju osobitu prođu. Kako bi u direkciji izbora za Miss pomalo otupili žalce tih napada, odlučili su u izbor za Miss svijeta uvrstiti i crnu i bijelu predstavnicu Južne Afrike, no na taj način kako da su si dodatno zakomplicirali situaciju. Iako je u središtu pažnje ovdje borba za jednakopravnost žena, bavi se ovaj film i nekim drugim kompleksnim temama kao što su rasizam, ali i pravo na izbor i slobodu mišljenja pošto ćemo vidjeti da ima ovdje djevojaka i žena kojima objektivizacija nimalo ne smeta. Štoviše, nekima od djevojaka koje su se prijavile u izbor za ljepoticu svijeta, jedino je bitno zasjati pod svjetlima reflektora.

Tako dok skupina britanskih feminističkih aktivistica predvođenih Keirom vjeruje da svojim aktivnostima zapravo radi za sve žene, vidjet ćemo da možda to baš i nije tako. Naivno one smatraju da su sve te kandidatkinje za misice potpuno izmanipulirane i da ne shvaćaju da su svedene na razinu objekta, a ni ne pomišljaju da su neke od njih svjesno na to pristale. Da nisu sve te djevojke koje su se prijavile na izbor šupljoglave ljepotice kojima je jedini cilj profesionalno biti lijepa, već da je to nečiji izbor. Ako je netko shvatio da može zarađivati na račun svoje ljepote i procijenio da će bolje privređivajući prešetavajući se modnom pistom u bikinijima, nego raditi od 7 do 15 u čeličani, zašto to ne bi i radio. Uspjela je Lowthorpe srećom izbjeći upadanje u zamku stereotipa i prikazivanja tih misica isključivo kao tupavih i izmanipuilranih glupačica, nije pribjegla čak i očekivanom simplificiranju, već zaista i ovdje vidimo da svaka priča ima dvije strane i da uvijek nije sve baš tako kako na prvu izgleda.

Baš kao i većina sličnih tipičnobritanskih feel-good dramedija, i "Misbehaviour" je finog ritma, nema tu puno praznog hoda, a iako i nema tu nečeg spektakularnog, bila je ova priča čak pomalo i iznad inicijalno minimalnih očekivanja. Kao što sam i ranije naveo, imamo ovdje zaista zanimljivu glumačku ekipu pa je u Keirinoj feminističkoj ekipi i Jessie Buckley (Taboo, Wild Rose, Beast, I'm Thinking of Ending Things). Rhys Ifans i Keeley Hawes je par koji organizira izbore za Miss svijeta, Greg Kinnear je poznati američki televizijski voditelj Bob Hope kojem je ponovno pripala čast voditi izbor za Miss, dok je Lesley Manville njegova žena. Tu je i Gugu Mbatha-Raw kao Jennifer Hosten, Miss Grenade, koja će također odigrati važnu ulogu u cijeloj ovoj priči.

Primjedbe