THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD (2019,GBR) - 6,5/10

 


Poznati škotski satiričar talijanskog imena i prezimena Armando Iannucci (Veep, In the Loop, The Thick of It, Avenue 5, The Death of Stalin) sa svojim vjernim scenarističkim suradnikom Simonom Blackwellom prihvatio se adaptacije poznatog romana Charlesa Dickensa. Odlučili su Iannucci i Blackwell prilično modernizirati i osvježiti Dickensovu priču smještenu u viktorijansko razdoblje, napraviti od poznatog klasika i određenu subverziju, no sve mi je to ostalo nekako nedorečeno. Bez obzira što se i Hugh Laurie  vratio u komičarsku, budalastu, farsičnu fazu po kakvom ga pamtimo iz "Crne guje" ili "Jeevesa i Woostera" više nego iz "Dr Housea", djelovalo je sve to prilično zbunjujuće i dosta neprirodno. A uz to i klasična priča i nije nešto posebno novo dobila.

Je li ovo trebala biti parodija ili komedija na klasični materijal, možda podilaženje tim novim vjetrovima u filmskoj industriji i toj famoznoj i glupavoj diversifikaciji, rasnim, spolnim i kakvim već kvotama ili je poznavajući Iannuccija bilo to ironiziranje tog? Je li to vjerna adaptacija povijesnog romana s pomalo izmijenjenim ulogama jer David Copperfield je ovdje Indijac u izvedbi vjerojatno najpoznatijeg indijskog glumca Deva Petala (Milijunaš s ulice, Lion), a svi se ponašaju kao da je bijelac pošto je rođen od bijelih roditelja. Iako nemam problema s tim da David Copperfield, Oliver Twist, Hamlet ili Matijaš Grabancijaš Dijak budu Indijci, crnci, Meksikanci, Filipinci, australopiteci ili Aboridžini, djelovalo mi je od početka to dosta zbunjujuće i do kraja se nisam uspio navinuti i prilagoditi na ovu čudnu, subverzivnu adaptaciju, tim više jer nije bilo ni očekivano duhovito.

Bez obzira što je Iannucci film zaista nakrcao s pregršt poznatih glumaca kao likova koji se pojavljuju u Copperfieldovom životu od njegovog rođenja pa sve do zrelih godina, nije mi ovo baš sjelo do kraja, iako je na trenutke zaista i bilo zabavno. Pošto sam "Davida Copperfielda" čitao još nekada davno zapravo i ne mogu reći koliko je ovo vjerna adaptacija Dickensovog predloška, no to i nije zapravo bitno. Oni koji vole lepršave, pitke, na trenutke pomalo melodramatične sadržaje neće pogriješiti s "The Personal History of David Copperfield", filmom koji je premijeru imao na festivalu u Torontu, a imao je čak i nominaciju u izboru za britanski film godine za najbolji Casting.

IMDB LINK 

Primjedbe