THE TRIAL OF CHRISTINE KEELER (2019,GBR) - 7/10



Vodi nas ova britanska šestodijelna mini-serija snimljena prema stvarnim ljudima i stvarnim događajima u London početkom šezdesetih i upoznaje s jednim danas potpuno zaboravljenim skandalom. U središtu tog skandala našao se tadašnji ministar u konzervativnoj vladi John Profumo i izgledni kandidat za sljedećeg premijera, koji se upustio u vezu s tada 19-godišnjom social - climbericom i modelom Christine Keeler. Tu djevojku danas bismo jednom rječju opisali kao tipičnu sponzorušu, no uspjela je autorica Amanda Coe iz ovog izvući zaista kompleksnu priču koja ujedno nudi i savršen uvid u jedno zanimljivo povijesno razdoblje. Bit će to puno više od običnog seks-skandala koji je tjednima i mjesecima u prvoj polovici šezdesetih punio stranice britanskih tabloida, već vidimo i koliko je cijelo to društvo bilo potpuno licemjerno, u čemu se zapravo i ne razlikuje previše od današnjeg.

Svi ti puritanci koji su prema van sablažnjivali seksualnim slobodama, liberalnim ponašanjem i seksom općenito, potajice su gutali sav taj sadržaj i tiraže tabloida koje su prodavali seks i tračerske rubrike dostizale su milijunske naknade. Upravo će Christine postati jedna od prvih zvijezda tih tračerskih rubrika, kada je potpuno naivno svoju priču o tajnoj vezi s ministrom u britanskoj vladi odlučila prodati jednom od tabloida. Naravno da je taj ministar bio oženjeni milijunaš koji je u javnosti ostavljao percepciju konzervativnog i tradicionalnog obiteljskog čovjeka i da je izlazak van takve priče mogao potpuno uništiti njegovu političku karijeru. Naivna djevojka iz provincije, koja je kao 17-godišnjakinja stigla u London, a ondje će pod pokroviteljstvom liječnika i tipa koji je mlade djevojke poput Christine povezivao s uglednim, bogatim i moćnim puno starijim tipovima, vrlo brzo naviknut će se na glamour i životni stil na visokoj nozi.

Njezina promiskuitetnost i problematične veze s dva crnca koji će je također dovesti u probleme jer tadašnje društvo još i nije bilo baš spremno za međurasne veze, dovest će i do pravog diplomatskog skandala jer će se Christine novinarima izbrbljati i o vezi sa sovjetskim diplomatom u Velikoj Britaniji. Kako je to razdoblje kad je Hladni rat bio na vrhuncu i početkom šezdesetih malo je nedostajalo da situacija zaista eskalira na Kubi, pretvorit će se ovo i u politički skandal. Iako je u središtu priča ova afera, ispričana iz perspektive jedne potpuno naivne djevojke, koja je možda potpuno izgubila doticaj s realnošću, a zbog njene nevjerojatne fizičke ljepote, privlačnosti i šarma stalno je bila u centru pažnje te stoga i ne čudi da ju je sve to uspjelo prebaciti, kroz fleshbackove ćemo upoznati i njenu priču i saznati tko je zapravo bila Christine Keeler.

Okupljena je ovdje i zaista sasvim solidna glumačka ekipa pa tako u ulozi Christine imamo mladu englesku glumicu Sophie Cookson (Kingsman), dok je liječnik Stephen Ward, koji je organizirao cijeli taj kružok, također mladi engleski glumac kojeg se čak i spominjalo kao potencijalnog novog Jamesa Bonda, James Norton (McMafia, Mr. Jones). Tu je i iskusni Ben Miles, kojeg se sjećamo još iz britanskog pokušaja odgovora na američke "Prijatelje" odnosno "Coupling" kao ministra Profuma te mnoga druga poznata lica koje će prepoznati oni koji prate britanske televizijske sadržaje. I fino je ovdje priča strukturirana, iako se priča razotkriva relativno polako, nema ovdje problema s tempom i nije priča ni trenutka dosadna ili zamarajuća, već uzbudljiva, a ujedno i prepuna aluzija na današnje vrijeme. Vrijeme kada su i seks i diplomatski skandali postali nešto sasvim normalno i kada se više nitko ne sablažnjava što, recimo, tip koji će postati predsjednik Amerike plaća seks s porno glumicama i hvali se svojim izvanbračnim pothvatima, a to mu dio birača honorira kao veliki uspjeh. 

Primjedbe