THE VAST OF NIGHT (2019,SAD) - 6,5/10

 


Pomalo me ovaj neobični, suspensični SF triler čija je radnja smještena u gradić u New Mexicu pedesetih godina prošlog stoljeća podsjetio na neku od epizoda nekoć popularne serije "Zona sumraka". Iako je ovo bio debitantski film redatelja reklama iz Oklahome Andrewa Pattersona (koji je scenarij potpisao pod pseudonimom James Montague), djeluje ovo vizualno i režijski iznimno upečatljivo, stilski dotjerano i ne bi čovjek nikad rekao da je "The Vast of Night" djelo čovjeka kojem je ovo prvi film uopće. Snimljen je "The Vast of Night" po uzoru na filmove kakvi su se zaista i snimali tijekom pedesetih kad se radnja filma i zbiva, a bez obzira na minimalistički budžet koji je uglavnom Patterson sam skupio, izgleda ovo jako dobro, iznimno kreativno i s jasnom vizijom autora. 

Posebno upečatljiva ovdje je kamera, koja je često krajnje neobična i originalna. Imamo tu puno dugih dinamičnih kadrova, a tu je i jedan čudesan dugi pokretni kadar u kojem prelazimo kroz cijeli gradić Cayugu na kojem bi Pattersonu i njegovoj ekipi pozavidjeli i neki mnogo iskusniji filmaši. Iako je "The Vast of Night" nevjerojatno intrigantan film u kojem se polako, ali sigurno stvara nelagodna, ali jeziva i uznemirujuća atmosfera odnosno ugođaj, nije to jedan od onih filmova u kojima treba očekivati puno akcije. Dinamika cijele priče postiže se ovdje u 80 posto filma gotovo isključivo kroz razgovore i svakako je ovo jedan od onih filmova za koje treba strpljenja jer se priča gradi polako i gledatelj se strpljivo uvlači unutra.

Odvija se sve to gotovo u stvarnom vremenu, a u središtu priče je dvoje tinejdžera i zaljubljenika u tada prilično novu radijsku tehnologiju. Dok je Everett DJ na lokalnoj radio stanici, Fay je tehničarka i operaterka na telefonskim linijama koja spaja u eter slušatelje koji se odluče javiti izravno u program. Njih oboje će zaintrigirati misteriozni zvuk koji će se konstatno pojavljivati na određenoj radijskoj frekvenciji. Kako je upravo u tijeku košarkaška utakmica, cijeli gradić je u dvorani, a Fay i Everett odlučit će istražiti kakav je to zvuk i otkuda on zapravo dolazi, što će ih dovesti do šokantnih i uznemirujućih otkrića. Cijeli ovaj film zapravo je i određeni hommage "Zoni sumraka" jer je cijela priča napravljena da izgleda kao jedna od epizoda serije "Paradox Theatre", antologijske SF serije u stilu kultne "Zone".

Zanimljivo je kako je Patterson "The Vast of Night" snimio još tijekom 2016. godine, a prije nego što je film prikazan na Slamdance festivalu u Utahu početkom 2019. godine, odbilo ga je čak 18 američkih festivala. Nakon što je na Slamdanceu dobio ne samo nagradu publike za najbolji film, već je izazvao pažnju kritike, otkupio ga je Amazon, a prikazan je u međuvremenu na još niz festivala nezavisnog filma. Ovo je tipičan primjer inventivnog američkog nezavisnog filmskog stvaralaštva i najbolji dokaz da se i s iznimno skromnim budžetom može snimiti sasvim solidan film (koji je ovaj puta tehnički i vizualno zaista izniman), a vidjet ćemo što će biti Pattersonov nastavak ove misteriozne priče. 

IMDB LINK 

Primjedbe