VSECHNO BUDE (2018,ČEŠ) - 6,5/10

 


Bila je ovo pomalo neobična kombinacija filma ceste, coming-of-age priče, buddy - buddy komedije i tipične srednjoeuropske tranzicijske drame. "Zimske muhe", kako bismo preveli ovaj film, trijumfirao je u izboru za najbolji češki film 2018. godine, osvojivši priznanja za najbolji film, režiju, scenarij te sporednu mušku i žensku ulogu. Slovenski redatelj koji djeluje u Češkoj Olmo Omerzu nagradu za režiju dobio je i na uglednom festivalu u Karlovym Varyma, dok je scenarij djelo debitanta Petra Pyche. Bio je ovo i treći dugometražni Omerzuov film snimljen u Češkoj, gdje je već za vrijeme studija na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji počeo snimati kratke filmove. Stilski čak ova neobična priča podsjeća na tipične pustolovne dječje filmove kakvi su se osamdesetih snimali u istočnom bloku, no unio je Omerzu ovdje određenu dozu cinizma, gorčine i ne pretjerano ugodnih sudbina, posve tipičnih za europski arthouse film.

Kao da priče o ljudima kojima se sve poklopilo u životu i u čijim životima nema problema (ima li uopće takvih?) i nisu pretjerano zanimljivi filmašima, a ovdje su u središtu priče dva neprilagođena klinca. Prvog od njih, 12-godišnjeg Heduša upoznajemo u uvodnim scenama kad u nekakvoj bizarnoj bundi koja služi kao uniforma te s plastičnom puškom u rukama baulja po sniježnim krajolicima. Sanja ovaj debeljuškasti klinac kako će se jednom pridružiti Legiji stranaca, tipično je to dijete, naivno, iskreno, prostodušno. S druge strane, 14-godišnji Marek već je puno odrasliji i iako ih dijele samo dvije godine razlike, razlike u ponašanju su ogromne. S obrijanom glavom Marek izgleda kao huligan, bijesan je, razočaran i nesretan te vozi ukradeni Audi, stalno se novom mlađem frendu hvali svojim seksualnim avanturama.

Zaputit će se ovaj dvojac na neobično putovanje češkom provincijom usred zime, a paralelno s njihovim putešestvijama i pustolovinama, pratit ćemo i Marekovo ispitivanje u policijskoj stanici. I zbog toga će nam odmah biti jasno da je nešto pošlo po zlu, a iako on pokušava izmisliti cijelu priču o road tripu i pokušava zaštititi svog prijatelja, realnost će ga polako početi sustizati. Iako je na IMDB-u "Vsechno bude" označen kao komedija - drama, nije tu baš bilo nešto previše prilika za smijeh jer puno je više ovo gorka nego slatka priča. Svejedno, oba klinca su jako dobra i uvjerljiva, a autori su fino uspjeli balansirati između klasične realistične priče o nesretnim sudbinama i bezbrižne dječačke avanture koja bi ih mogla tko zna gdje odvesti. Ipak, za višu ocjenu mi je falilo ovdje još nešto više. 

IMDB LINK 

Primjedbe