WASP NETWORK (2019,FRA-ŠPA) - 6,5/10



Ugledni francuski filmaš Olivier Assayas (Personal Shopper, Clouds) za svoj prvi film na engleskom (iako je barem polovica dijaloga na španjolskom, ali dobro) jeziku odabrao je adaptaciju knjige brazilskog pisca i novinara Fernanda Moraisa "The Last Soldiers of the Cold War". Priča je to koja nas vodi u prvu polovicu devedesetih godina i vrijeme kraja Hladnog rata kada se već raspao komunistički blok u Europi, a Kuba Fidela Castra ostala je još jedan od rijetkih bastiona komunizma u svijetu. "Wasp Network" je istinita priča o špijunaži i kontrašpijunaži između Kube i Amerike u sklopu koje je Kuba na Floridu poslala nekolicinu svojih agenata kako bi se infiltrirali u kontrarevolucionarnu organizaciju koju su organizirali Kubanci koji su od Castrovog režima izbjegli u Ameriku.

Snimljen je ovaj triler u francusko - španjolsko - brazilsko - belgijskoj koprodukciji, a okupio je Assayas, koji je sam napisao scenarij, ovdje zaista respektabilnu glumačku ekipu koju predvode Venecuelanac Edgar Ramirez, Brazilac Wagner Moura, Španjolka Penelope Cruz, Kubanka Anna de Armas, Meksikanac Gael Garcia Bernal i Argentinac Leonardo Sbaraglia. Iako je sama priča ovdje i više nego intrigantna i zanimljiva, ispostavilo se da je očito i prekompleksna i preopširna da bi se je pretočilo u film od dva sata koji će do kraja profunkcionirati. Nažalost, sve je tu bilo pomalo konfuzno, natrpano likovima, zapletima i podzapletima u kojima se gledatelj dosta teško snalazi, posebno ako mu ova tematika barem približno nije poznata.

Priča ovdje kreće 1990. godine kada će kubanski pilot Rene Gonzalez (Ramirez) prebjeći u Ameriku, a u Havani će ostaviti ženu Olgu (Cruz) i kćer. Na Floridi će se Rene ubrzo pridružiti grupaciji Kubanaca u egzilu i Castrovih oponenata, kojoj je cilj bio osloboditi Kubu komunizma. I to po svaku cijenu. Ubrzo će se ispostaviti da je ta načelno humanitarna, zapravo prilično militantna organizacija koja ne preza ni od terorističkih napada kojima cilja na kubanski turizam. Ubrzo nakon Renea, istoj organizaciji pridružit će se još jedan pilot - prebjeg, Juan Pablo Roque (Moura), koji je postao heroj nakon što je s kubanskog teritorija preplivao u američku vojnu bazu na kubanskom tlu u danas zloglasnom zaljevu Guantanamo.

Uz njih, put Amerike će krenuti i još jedna skupina disidenata predvođena Gerardom Hernandezom (Bernal), čiji je zadatak zapravo infiltrirati se u kontrarevolucionarnu organizaciju i na Kubu javljati o njihovim aktivnostima i planovima, a ovo društvo nazvano je "Wasp Network" ili "Mreža osa". Ispostavit će se da je zapravo ta kontrarevolucionarna organizacija (CANF) ništa drugo do li prava teroristička organizacija, koja se osim zasipanja otoka propagandnim letcima, organiziranjem prosvjeda, bavi i švercom oružja pa i stvarnim bombaškim napadima na kubanskim resortima kojima će pokušati destabilizirati Castrov režim. I sve će se to, naravno, događati, uz prešutnu, ali svesrdnu pomoć Amerike i tamošnjih tajnih službi.

Možda i najveći problem ovog filma je što nismo imali jednog ili dva glavna lika s kojima bi se gledatelj mogao povezati jer stalno skačemo iz priče jednog lika u priču drugog da bi onda ovaj potpuno nestao, a pojavio se netko treći. Bez obzira na to, "Wasp Network" svakako je zanimljiv film, kojim se otvara i poznata tematika američkog imperijalizma i standardnog miješanja u unutarnju politiku neke druge međunarodno priznate države čiji im režim ne odgovara. Potpuno je jasno da Americi kubanski komunistički režim pred njihovim nosom, na stotinu milja od Floride, nikada nije odgovarao, kao što je potpuno jasno da je Castrov komunistički režim potpuno devastirao ovu karipsku zemlju i njeno stanovništvo odveo u bijedu.

No, realno gledajući, živi li bolje od prosječnog Kubanca prosječni stanovnik obližnjeg Haitija ili Dominikanske Republike gdje su desetljećima vladali nacionalistički diktatori poput oca i sina Duvaliera ili Trujilla? I koji su uopće bili razlozi zbog kojih je Castro sa svojim jatacima pedesetih krenuo iz džungli u gerilski rat protiv režima Fulgencia Batiste, također diktatora i američke marionete za čije je vladavine Kuba između ostalog postala sigurno utočište za mafiju i njihova glavna praonica novca? "Wasp Network" je film koji se bavi iznimno kompleksnom temom, špijunski triler / drama kojim je Assayas pokušao obuhvatiti puno toga, no nije sve uspio sklopiti u koherentnu cjelinu. 

Primjedbe