ZIMA (2020,RUS) - 6,5/10





U posljednje vrijeme iz Rusije nam stiže sve više filmova koji se bave aktualnom kriminalnom svakodnevicom jedne potpuno gangsterske države, a na tom je tragu i debitantski film izvjesnog Sergeja Černikova. Napisao je Černikov sam scenarij i te režirao film i imam dojam da je sa "Zimom" pokušao slijediti trend koji je sa žestokim kombinacijama trilera i drama kao što su "Gradonačelnik", "Budala" ili "Tvornica" izvrsno izvodio Jurij Bikov. No, nažalost nije "Zima" bila ni izbliza toliko uvjerljiva, autentična i kvalitetna kao Bikovljevi filmovi iako je ovo jedna od onih priča koje su u sebi skrivale nevjerojatan potencijal. Potencijalno izvanredna priča dobrim dijelom je upropaštena ziheraškom režijom, dosta šupljim i predvidivim scenarijem, kao i neviđeno iritantnom i nametljivom glazbom.

Aktualno stanje u zemlji poput Rusije očito nudi pregršt inspiracije filmašima koji valjda gdje god se okrenu mogu vidjeti kriminal, korupciju, sve ono najgore što je isplivalo u tranziciji i kojeg se nitko očito više ni ne pokušava riješiti. Priču je Černikov smjestio u provincijski grad tijekom najhladnijeg godišnjeg doba kada će dva sitna kriminalca na benzinskoj postaji ničim izazvani napasti oca umirovljenika i njegovog sina Aleksandra (trenutačno možda i najpopularniji mladi ruski glumac Aleksandar Petrov, koji se proslavio ulogama u tamošnjim blokbasterčićima tipa "Led", a u zadnje vrijeme očito se primio i malo ozbiljnih uloga), koji se nakon godina izbivanja vratio u rodni grad. 

Sitni kriminalci starca će napasti kako bi mu ukrali nešto sitno što je kod sebe imao, a njegov sin pretvorit će se u opasnog svjedoka, no neće trebati proći puno vremena kako bismo shvatili da ni Aco nije baš bezazleni tip. Vrlo brzo on će se iz lovine pretvoriti u lovca i u ovu brzopoteznu kombinaciju socijalne drame i akcijskog trilera uspio je Černikov ubaciti valjda sve stereotipe koje imamo o gangsterskom ruskom društvu. Ideja je ovdje na kraju bila puno, puno bolja od same realizacije, a vidjet ćemo hoće li mladi Černikov učiti na vlastitim pogreškama i u sljedećem ukazanju napredovati. 

Primjedbe