A WOMAN UNDER THE INFLUENCE (1974,SAD) - 9/10



Ostala je ova drama upamćena kao vrhunac opusa jednog od pionira američkog nezavisnog filma Johna Cassavetesa, a ujedno i najbolji primjer njegovog stila u kojem je odbacio tradicionalnu holivudsku naraciju. Njegovi filmovi obično su se isticali po improvizaciji, snimljeni su gotovo u klasičnom cinema verite stilu, a često su to bile karakterne studije u kojima je glumcima davao puno slobode i likovi su bili u središtu pažnje. Lik koji je u središtu pažnje "Žene pod utjecajem" je Mabel (Gena Rowlands), kućanica iz Losa Angelesa udana za građevinskog radnika talijanskog porijekla Nicka Longhettija (Peter Falk, najpoznatiji kao inspektor Columbo) i majka troje djece. Jedina zadaća za Mabel do sada je naizgled bila udovoljavati mužu i brinuti o djeci, no u posljednje vrijeme počela se ona čudno ponašati i sve je jasnije da je psihički potpuno skrenula.

Nakon što je poslije niza ekspada, Nick nevoljko pospremi u instituciju za mentalno oboljele, gdje će ona ostati šest mjeseci, ostat će on sam za troje djece. Vrlo brzo Nick će shvatiti da odgoj i briga za djecu nije nimalo jednostavan zadatak i vrlo teško će sve to uklopiti uz svoje radne obveze i postajat će mu sve jasnije koliko će mu život bez žene biti i težak i prazan. Bila je ovo sjajna ne samo karakterna studija muža i žene koja je ozbiljno oboljela, već i izvanredan prikaz života prosječne američke radničke obitelji iz prve polovice sedamdesetih. Iz razdoblja kada je tipični američki poslijeratni životni stil u kojem je bilo posve normalno da muž radi, a žena je kućanica i brine se o djeci i kućanstvu bio na izdisaju te kao da se naslućivalo da stiže kriza koja će potpuno preokrenuti status dotadašnje američke radničke klase.

Odlično Cassavetes ovdje daje naslutiti i koji bi to razlozi mogli biti zbog kojih je Mabel psihički oboljela i koji su to bili pritisci i očekivanja s kojima se nije mogla nositi. Vidjet ćemo kako je njihova kuća kroz godine postala svojevrsno svratište za Nicka i njegovu ekipu, a Mabel je uzimana zdravo za gotovo kao domaćica cjelodnevnih terevenki. S druge strane, jednom kad svi shvate da je Mabel bolesna, Nick će se također naći pod nevjerojatnim pritiskom i zbog kolega na poslu kojima je njegova obiteljska situacija pomalo smiješna. Praktički svi njegove kolege smatraju da je on budala što ne misli ostaviti ženu koja se, kako svi kažu, počela čudno ponašati, no tek u tim najtežim i najgorim trenucima Nick će shvatiti koliko zapravo voli svoju ženu i shvatit će da se i on mora promijeniti ako želi da Mabel bude bolje.

"A Woman Under the Influence" je iznimno kompleksan film koji problematizira i psihičke bolesti koje su i danas određena tabu tema u društva, a duševno bolesni ljudi su stigmatizirani. Možemo tek misliti kako je društvo na takve ljude gledalo prije gotovo pola stoljeća kada se zbiva radnja ovog filma jer nitko kao da ne želi razumjeti da je Mabel bolesna, a da njeno ponašanje nije neki hir. Govore joj tako praktički svi da se ponaša normalno, da bude kao prije. I Mabel i Nick fantastični su likovi, a i Cassavetesova supruga Gena Rowlands i Falk su odradili možda i najbolje uloge u karijerama. "Žena pod utjecajem" je film koji je i danas itekako relevantan i koji na trenutke zbog trajanja od čak 155 minuta možda može djelovati zamarajuće i repetitivno, no svejedno je to velika potvrda Cassavetesove genijalnosti i vizije.

Donio je ovaj film Cassavetesu nominaciju za najbolju režiju, a Rowlands za najbolju glumicu, a upravo je ona bila inicijator cijele ove priče. Nakon što je svom mužu sugerirala da bi željela nastupiti u drami o teškoćama s kojima se suočava moderna žena i zahtjevima koji se stavljaju pred nju, Cassavetes je napisao tekst za koji je bio svjestan da bi bio preintenzivan i prenaporan za svakodnevno izvođenje na pozornici i odlučio ga je snimiti kao film. Naravno da je i tu bilo dosta prepreka jer nitko nije želio financirati film o poludjeloj sredovječnoj ženi pa je digao hipoteku na kuću i posudio novac kako bi platio snimanje. Pola milijuna dolara posudio mu je Falk, kojeg je scenarij potpuno oduševio.

Nakon što je film snimljen, nitko ga nije želio distribuirati pa je na kraju Cassavetes sam zvao vlasnike kina i tražio ih da puste film, a ostat će "A Woman Under the Influence" zapamćen i kao prvi film u američkoj povijesti koji je distribuiran nacionalno izvan neke distribucijske mreže. Prikazivali su ga po opskurnim arthouse kinima, po studentskim kampusima, a tek nakon što je nagrađen na festivalu u San Sebastianu i prikazan na festivalu u New Yorku, dohvatio je pažnju američke kritike, potom i publike. Petnaestak godina kasnije odnosno 1990. godine "Žena pod utjecajem" bio je jedan od prvih 50 filmova koji su uvršteni u američki Nacionalni filmski registar kao posebno kulturno, povijesno i estetski vrijedan i važan. 

IMDB LINK 

Primjedbe