HIS HOUSE (2020,GBR) - 6,5/10


Bole (Sope Dirisu) i Rial (Wumni Mosaku) izbjeglice su iz Južnog Sudana koji su se nekako u gumenjaku preko Atlantika i Mediterana dokopali Europe, a azil su zatražili u Engleskoj. Pobjegli su oni od tribalnih okršaja i masakra, putem su ostali bez kćeri, a nakon što su tri mjeseca kasnije dobili probni rok za azil, smješteni su u pravu rupčagu od kuće. Ne znaju oni ni u kojem gradu se nalaze, kuća je prepuna smeća i samo što se ne raspada, dane su im striktne upute da ne smiju napuštati kuću. Doživljavaju rasističke i mrzilačke uvrede od stanara i susjeda (u jednom trenutku lokalni crni klinci kažu Rial koja se pogubila da se vrati u Afriku), no sve će to biti nula naspram onoga što će im se početi događati u samoj kući.

Ispostavit će se da je kuća u koju su smješteni opsjednuta duhovima i to ne lokalnim duhovima, već duhovima poginulih suputnika koji su stradali negdje na moru. Duhovi su stigli za ovim parom u Veliku Britaniju, a stvarni i imaginarni duhovi, kao i traume iz prošlosti kao da im ne žele dopustiti da se prilagode na novi način života i na novo okruženje. Još u "Stravi u ulici brijestova" smo naučili da siguran ne možeš biti ni u snu, a baš u dubokoj REM fazi Bole će početi proživljavati najstrašnije košmare koji će djelovati i više nego stvarno. I nije ovo bilo uopće loše, a debitantski psihološki triler / horor koji kao scenarist i redatelj potpisuje Remi Weekes premijerno je prikazan na festivalu u Sundanceu.

I "His House" jedna je od onih modernih arty horor priča koja zapravo i nije klasični horor, već se sve ovo može promatrati i kao svojevrsna alegorija u kojoj se susreću stvarni užasi iz života i oni imaginarni, tipično hororski. Fino se tu, polako i suptilno gradi priča, a uspješno Weekes izbjegava upadanje u predvidive i standardne situacije za ovaj žanr. Postignut je tu i onaj jezivi, nelagodni ugođaj, a veliku ulogu ima i sama kuća koja kao i da sama proizvodi neke neprirodne zvukove, koja kao da je živa i kao da želi svojim stanarima naplatiti dug jer su jednostavno oni uspjeli preživjeti, dok mnogi drugi nisu. 

IMDB LINK 

Primjedbe