IL PRIMO RE (2019,ITA) - 6/10


Talijanski filmaš Matteo Rovere dao si je ambiciozan zadatak snimanja povijesnog spektakla o dvojici braće koji su po legendi osnovali Rim. Riječ je naravno o Romulu (Alessio Lapice) i Remu (Alessandro Borghi) i vodi nas priča ove više psihološke drame / fantazije nego tipičnog povijesnog spektakla na prostor današnje Italije u osmom stoljeću prije nove ere. Romula i Rema upoznajemo kao dvojicu mladih pastira, koji će se nakon poplave naći u zarobljeništvu tada dominantne sile iz latinskog grada Alba Longe. Ipak, uspjet će braća pokrenuti pobunu i osloboditi ostale Latine i Sabinjane iz zarobljeništva Albolonžana poslije čega će Rem postati neformalni šef ove skupine.

Bio je ovo i prilično skup film za europske prilike (budžet od 9 milijuna eura), a iako je priča o Romuli i Remu zapravo mit, bajka ili legenda, kako god vam drago, nije "Il primo re" ili "The First King" snimljen ni malo bajkovito. Negdje sam pročitao da je Rovere kao vizualne uzore kod stvaranja svog filma naveo Gibsonov "Apocalypto" i Winding Refnov "Valhalla Rising", no nije njegov film ipak uspio dobaciti tako daleko. Iako "Il primo re" definitivno nije bajka za djecu, čega sam se pomalo i pribojavao, već se eksplicitnim nasiljem i okrutnošću pokušalo dobiti na realističnosti, ostalo je sve to nažalost dosta tanko i pomalo nedorečeno. Najbolje bi se "Il primo re" moglo opisati kao pokušaj mračne karakterne studije legendarnih blizanaca i pokušaj odgonetavanja tko su bila braća koja su prema legendi osnovala grad koji će izrasti u najveći imperij u povijesti čovječanstva.

Po uzoru na Gibsona u "Pasiji" gdje su likovi govorili aramejskim jezikom, i Rovere je autentičnost pokušao pojačati upotrebom nekog starolatinskog jezika kojim likovi komuniciraju. Činjenica je da se puno truda i resursa uložilo u pokušaj što preciznijeg dočaravanja stvarnog povijesnog okruženja, odjeće, oružja, oruđa i svega ostalog iako se većina radnje odvija u šumi i divljini. Ima tu i dosta akcijskih sekvenci i scena borbi koje su zaista kvalitetno odrađene na tragu nekih sličnih povijesnih filmova ili serija, no svejedno mi je to ipak ispalo nekako osrednje, prosječno i čini mi se da se iz ove priče ipak moglo i moralo izvući još puno više. 

IMDB LINK 

Primjedbe