KONCENTRIŠI SE, BABA (2020,BIH) - 7,5/10


Više od 15 godina nakon "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza", Pjer Žalica konačno se vratio igranom filmu, a iako sam naziv filma "Koncentriši se, baba" možda sugerira da je to još jedna komedija, prije bih ovaj film opisao kao tragikomediju. Kao svojevrsnu društvenu satiru i parodiju u kojoj raspad jedne obitelji zapravo simbolizira i raspad Jugoslavije. Travanj je 1992. godine i familija raštrkana po cijeloj Jugoslaviji sjatila se u Sarajevo kad su saznali da je baba Marija (Mira Banjac) na umoru. I dok babina najstarija kćer Kika (Jasna Žalica) s mužem Muhamedom (Emir Hadžihafisbegović) živi u lijepoj i velikoj kući u predgrađu Sarajeva, ostatak familije razmilio se po Jugoslavjji i svijetu.

Brat Braco koji živi u Italiji jedini neće stići u roditeljsku kuću, a ondje je već stigla zagrebačka sestra Aša (Alma Prica) i njena kćer Julija (Jadranka Đokić). Pojavit će se ondje i beogradski brat Damir (Admir Glamočak) sa ženom Stojankom (Vedrana Božinović), dok iz Crne Gore stiže treća sestra Suzana (Đenita Imamović Omerović) s mužem Banetom (Branimir Popović). I okupili su se svi oni nominalno kako bi ispratili svoju majku ili punicu na neki drugi svijet, no ispostavit će se praktički svi oni imaju neke skrivene namjere i da im je plan dokopati se što bolje pozicije u staricinoj oporuci. Iako na prvu možda oni izgledaju kao složna obitelj, materijalni interesi vrlo brzo počet će prevladavati, a ktome, baba nikako da umre.

Iako su prva asocijacija na priče o testamentu u jugoslavenskoj kinematografiji sasvim sigurno legendarni "Maratonci", razvija se priča ovdje u posve različitom smjeru, a Žalica se još jednom potvrdio kao majstor tragikomedije. Iako rat u BiH samo što nije počeo, gotovo svi su i dalje uvjereni da se nešto takvo, posebno u Sarajevu, ne može i neće dogoditi, a iako se radnja cijelog filma odvija u jednoj kući, uspio je Žalica postići izvrsnu dinamiku. Glumačka postava zaista je izvrsna i teško je bilo koga izdvojiti, a "Koncentriši se, baba" ujedno je i film koji savršeno pokazuje koliko su mnogi tada još uvijek bili naivni smatrajući da će bratstvo i jedinstvo trajati dovijeka.

Baba na umoru ovdje tako simbolizira i jednu državu odnosno Jugoslaviju na umoru, a i prije nego što shvatimo koji su pravi razlozi ekspresnog dolaska u Sarajevo nekih članova obitelji, jasno je da među mnogima od njih postoje neke trzavice. Ima tu i međunacionalnih kačenja, intencijskog forsiranja nekih stereotipa o svim tim narodima i narodnostima bivše nam države, no ništa tu nije pretjerano i sve to ima itekakvog smisla. I s ovim filmom Žalica se potvrdio kao jedan od najboljih autora tzv. narodskog filma, filma za raju, na prvi pogled jednostavne i pitke komedije prepune bosanskog duha i šarma, ali koja tek minimalno ispod površine skriva puno ozbiljnije teme. Nekako smo posljednjih godina da s ovih naših prostora stižu samo neki mračni, teški, depresivni filmovi pa je i po tom pitanju duhovita, pomalo cinična, ali i iznimno pametna i duboka priča poput "Koncentriši se, baba" bilo pravo osvježenje.

IMDB LINK 

Primjedbe