MIDNIGHT RUN (1988,SAD) - 8/10


Nakon niza prepoznatljivih uloga tijekom 70-ih i 80-ih, Robert De Niro odlučio je snimiti nešto potpuno drukčije i okušati se u komediji, a njegovu želju odlučio je uslišiti tada vrlo uspješni režiser Martin Brest. Samo koju godinu ranije Brest se proslavio megapopularnom krimi komedijom "Policajac iz Beverly Hillsa", a i "Ponoćna utrka" jedan je od tipičnih izdanaka američkog filma osamdesetih. Dinamična i zabavna, lepršava i duhovita "buddy - buddy" akcijsko - pustolovna krimi komedija koja je također bila veliki hit u kinima i zaradila je više od 80 milijuna dolara. Uz to, "Midnight Run" je dohvatio nominaciju za Zlatni globus za najbolji mjuzikl / komediju, a De Niro je nominiran za najboljeg glumca u istom žanru.

Robert De Niro je ovdje nekadašnji policajac iz Chicaga Jack Walsh, koji danas radi u Los Angelesu kao svojevrsni lovac na glave za kaucionera (bail bondsmen, nekako je teško prevesti ovo zanimanje na naš jezik kad, barem mislim, tako nešto kod nas ne postoji). I životari on tako nesretan jer je potjeran iz Chicaga pošto nije htio surađivati s mafijom kao ostali njegovi kolege, no prilika će mu se ukazati kada dobije zadatak uhvatiti računovođu Jonathana Mardukasa (Charles Grodin) i dovesti ga u Los Angeles. Ispostavit će se da je ovaj računovođa istog onog mafijaškog šefa koji je Jacka potjerao iz Chicaga, skratio za 15 milijuna dolara, a ako ga na vrijeme uspije dovesti u Los Angelesu, smiješi mu se nagrada od stotinu tisuća dolara. No, jedini je problem što on nije jedini koji je krenuo u potragu za knjigovođom, već su mu na tragu i mafijaši i federalni agenti, ali i ostali lovci na glave (Bounty Hunters, još jedan termin koji je dosta nespretno i potpuno precizno prevesti na naški).

Iako će računovođu relativno lako pronaći, put iz New Yorka za Los Angeles pokazat će se sve samo ne lagan i bit će "Midnight Run" jedna od onih zabavnih i nezahtjevnih, a dopadljivih komedija. I puno tu počiva na odličnoj kemiji i dinamici između dva glavna lika, lovca na glave i računovođe, čiji će se odnos s vremenom mijenjati. "Midnight Run" jedan je do najboljih primjera tipičnih holivudskih buddy - buddy filmova iz osamdesetih u kojima se sjajno kombiniraju i nadopunjuju komedija, akcija i triler. Zanimljivo je kako su neko vrijeme za ulogu računovođe konkurirale neke tada puno veće zvijezde poput Robina Williamsa, Brucea Willisa, čak i Cher, no na kraju je uloga pripala poznatom komičaru Charlesu Grodinu, koji je cijelu ekipu oduševio odmah na audiciji.

IMDB LINK 

Primjedbe