NA STRESE (2019,ČEŠ) - 6,5/10


Antonin Rypar (Alois Švehlik) jedan je od onih tipičnih filmskih namćorastih i namrgođenih staraca koji već od jutra mrzi sve oko sebe i cijeli svijet. On je nekadašnji sveučilišni profesor koji živi sam u staroj zgradi u Pragu, a jednako koliko njega živciraju svi, toliko se on trudi i zagorčati život drugima. U jednoj od uvodnih scena ćemo tako vidjeti da su svi stanari dali suglasnost za obnovu lifta, a jedini on iz zločestoće odbija to učiniti i ne želi se javiti predstavniku stanara. Da se naslutiti da Rypar baš i nije popularan jer je za vrijeme komunističkog režima bio doušnik, a ljut je on i bijesan na sve, ne podnosi strance, mlade, gnuša se novih tehnologija i jedino što ga zanima je šahovski magazin za koji je upravo saznao da se gasi kao tiskano izdanje i seli na internet.

No, naravno da ćemo nakon nekog vremena saznati da je sve to zapravo tek fasada i da se iza ljušture tog ogorčenog i frustriranog starca zapravo krije dobra dušica i čovjek koji se nikada nije oporavio od rastanka sa ženom i sinom s kojima je potpuno izgubio kontakt. Nakon toga se očito počeo potpuno zatvarati u sebe i mrziti cijeli svijet, a sve će se promijeniti nakon što u svom stanu pruži utočište mladom vijetnamskom ilegalcu. Eto, nisam ni znao da u Pragu ima toliko Vijetnamaca (krajem 2015. u Češkoj ih je bilo oko 65 tisuća!), da ondje čak postoji i vijetnamska tržnica, a kad je stigao u Prag, nesuđeni student Song je umjesto na fakultetu završio u tajnom i naravno ilegalnom laboratoriju marihuane u Pragu.

Nakon jedne racije Song je uspio pobjeći i Rypar će ga pronaći kako se taman htio baciti s krova njegove zgrade, no kako to već biva u sličnim gorko - slatkim humornim dramama, između ova dva potpuno različita tipa razvit će se pravo prijateljstvo. I dok će Rypar za Songa biti svojevrsni učitelj i novi vodič za život koji će ga učiti ne samo jezik, već i kako se snaći, Song će u starom mrgudu pronaći i pomalo očinsku figuru. Bila je ova humorna drama mrvicu previše melodramatična, klišeizirana, sladunjava i ziheraška priča za moj ukus. "Na strese" ili "On the Roof" je napisala i režirala mlada češka glumačka nada Jiri Madl. Ovaj nesuđeni hokejaš kojeg je od profesionalne karijere odvojila teška ozljeda ramena, na filmu je debitirao kao 18-godišnjak, a imao je "Na strese" ili "On the Roof" i sedam nominacija u izboru za češki film godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe