ON THE ROCKS (2020,SAD) - 7/10


Gotovo dva desetljeća nakon "Lost in Translation", scenaristica i redateljica Sofia Coppola i glumac Bill Murray ponovno su udružili snage. Ipak, "On the Rocks" ne može stati u istu rečenicu s prethodnikom, iako je ovo jedna od onih simpatičnih, gorko - slatkih, šarmantnih i toplih humornih drama u kojoj je, dakako, najveći plus upravo legendarni Bill. Murray je jedan od onih tipova koji već samo svojom pojavom obogaćuju i oplemenjuju svaki film, a kako tek neće kad se pojavi netko tko će za hodajući sinonim za cool osmisliti dobru ulogu koja mu savršeno odgovara. Murray je ovdje uspješni i bogati galerist, bonvivan i šarmer Felix, nepopravljivi ženskar koji i dalje flertuje sa svakom ženskom osobom koju susretne.

Nakon što njegova kćer Laura (Rasheeda Jones) posumnja da je njezin muž Dean (Marlon Wayans) vara, njih dvoje počet će ga pratiti kako bi saznali što se zaista događa. S obzirom da je Felix za života varao mnoge žene pa tako i njezinu mamu, Laura pretpostavlja da će stari najbolje prozrijeti i shvatiti ponašanje njenog muža koji stalno izbiva zbog poslovnih obveza. Iako Laura zapravo vjeruje da joj je muž vjeran, Felix će je sve više početi uvjeravati da Dean šara okolo jer to je jednostavno muškarcima u prirodi, tvrdi on. Naravno da će praćenje Deana ujedno biti prilika da se ponovno povežu kćer i otac koji je desetljećima ranije ostavio svoju obitelj zbog druge žene.

Bilo bi pogrešno svrstati "On the Rocks" u sam vrh Coppolinog stvaralaštva, no redateljica koja se često bavila dosta teškim temama, ovaj puta kao da je malo otpustila kočnice i snimila jedan feel-good light zabavni film. Fino se odlučila zaigrati s tipičnim klišejima o muško - ženskim odnosima, o prirodi muškaraca kao predatora i žena kao lovine te o tome kako reagirati kad se nađeš u situaciji o kojoj nisi mogao ni sanjati. Naravno da cijela ova priča ovako dobro funkcionira upravo zahvaljujući Murrayju, koji kao da je stvoren za ovu ulogu i da je bilo koji drugi glumac utjelovio Felixa, siguran sam da to ne bi tako dobro funkcioniralo.   

IMDB LINK 

Primjedbe