SERGIO (2020,SAD) - 6,5/10


Sergio Vieira de Mello Brazilac je za čije ime pretpostavljam niste čuli, kao što, iskreno, nisam ni ja, prije no što sam se upustio u gledanje ove biografske drame. Ovaj čovjek bio je dugogodišnji UN-ov diplomat i humanitarac koji je više od 30 godina radio kao mirotvorac u brojnim svjetskim konfliktima i kriznim situacijama od Bangladeša, Sudana, Cipra, Zimbabvea, Mozambika, Kambodže, Libanona, a potom i na području bivše Jugoslavije. Ipak, u središtu priče filma čiji je scenarij po knjizi Samanthe Power "Chasing the Flame: One Man's Fight to Save the World" napisao Craig Borten (Dallas Buyers Club), a režirao dokumentarist Greg Barker, dvije epizode su Sergiovog života.

Upoznat ćemo Sergia (poznati brazilski glumac Wagner Moura, koji se stesao gotovo do neprepoznatljivosti u odnosu na najpoznatiju ulogu, onu Pabla Escobara u Narcosu) tako 2003. godine, kada se kao posebni predstavnik UN-a zaputio u Irak neposredno nakon američke invazije i svrgavanja Saddama Husseina. Njegov potpuno utopijski i idealistički cilj bio je pokušaj uspostavljanja civilne vlasti u toj zemlji, zbog čega i dolazi u konflikt s američkim diplomatom Paulom Bremerom (Bradley Whitford). Zalaže se Sergio za povlačenje američkih trupa iz Iraka, a kako bi pokazao da želi mirno rješenje konflikta, on odlučuje otkazati američku zaštitu zgrade u kojoj se smjestilo izaslanstvo Ujedinjenih naroda. S obzirom da se radnja filma odvija nelinearno, već u samom startu filma ćemo shvatiti da to baš i nije bila najmudrija i najsigurnija odluka jer je Sergio nakon terorističkog napada ostao zarobljen u ruševinama zgrade.

Dok čega da ga se izvuče van, on će se posjećati prisjećati svog života, prvenstveno prethodne misije u Istočnom Timoru, gdje je i upoznao svoju aktualnu djevojku, Argentinku Carolinu (Ana de Armas, zanimljivo je da je ovaj dvojac također par i u još jednom recentnom filmu, "Wasp Network" Oliviera Assayasa) i gdje se borio za mirno rješenje dugogodišnjeg građanskog rata između tamošnjih boraca za slobodu i samostalnost i indonezijskog režima, koji baš i nije bio oduševljen tom idejom. Iako je i ovo bila jedna u nizu od onih pomalo šablonskih biografija s kakvima se u zadnje vrijeme susrećemo dosta često, svejedno je bila to zanimljiva priča o čovjeku koji zaslužuje da se njegovo ime čuje. Šteta je samo što je priča o ovom istinskom mirotvorcu mogla biti i daleko, daleko bolja, samo da se, opet, odlučilo malo ozbiljnije zagrebati ispod površine, a ne se bazirati na ono najočitije i na sam vrh sante leda.

IMDB LINK 

Primjedbe