THE AMAZING JOHNATHAN DOCUMENTARY (2019,SAD) - 9/10


Kod dokumentaraca je relativno česta situacija da autori krenu snimati filmove o jednoj temi, a stvaralački proces ih putem odvede negdje potpuno drugdje. Tako je i mladi američki filmaš Ben Berman odlučio snimiti možda i tipični biografski dokumentarac o mađioničaru / komičaru umjetničkog imena The Amazing Johnathan. Tip koji se 1958. godine u Detroitu rodio kao John Edward Szeles proslavio se netipičnim nastupima koji su bili kombinacija magije i stand-up komedije još osamdesetih, a 2014. godine tijekom jednog javnog nastupa objavio je da se povlači. U šokantnom istupu publici je otkrio da ima tešku bolest srca (kardiomiopatija) i da su mu liječnici prognozirali još maksimalno godinu dana života.

No, tri godine kasnije vidimo da je ovaj ekstravagantni tip i dalje ne samo živ, već da je odlučio krenuti i na povratničku turneju. Bez obzira što mu srce jedva radi i što svakog trenutka može eksplodirati, Johnathan je odlučio nastaviti s nastupima, a kada je čuo za njegovu priču, naravno da je Berman pomislio da bi tu moglo biti materijala za zanimljiv biodoks. Sve je naizgled bilo tu. Nekad popularan tip kojeg su danas svi zaboravili, ovisnička ne samo prošlost, već i sadašnjost (vidjet ćemo da usprkos dijagnozi Johnathan i dalje ne odustaje od uživanja u crystal methu), a kao šlag na kraju tu je i izvjesna smrt kojom bi zaokružio dokumentarac. I počeo je Berman svoj film snimati u stilu gotovo pa tipičnog biografskog dokumentarca, no vrlo brzo počele su se događati neke jako čudne stvari.

Ubrzo je shvatio da je dokumentarac o Johnathanu počela snimati i druga filmska ekipa. I to ne bilo kakva, već majstori zanata iza kojih stoje producenti koji su osvajali Oscare za filmove "Man on Wire" i "Searching for Sugarman". Ova čudna situacija dodatno će se zakomplicirati kad se pojavi i treća i četvrta dokumentaristička ekipa, kojima je ovaj bizarni mađioničar također dao dozvolu za snimanje filma o njemu. Naravno da će se Berman naći u nezgodnoj situaciji, razmišljat će o odustajanju snimanja svog filma, no nakon nekog vremena shvatit ćemo da je ovo podjednako dokumentarac o samom autoru i poteškoćama uzrokovanim snimanjem filma koliko je i o njegovom glavnom protagonistu.

Rasplest će se ova priča potpuno neočekivano i pokazao se "The Amazing Johnathan Documentary" kao jedan od onih ludih i otkačenih dokumentaraca, a Berman će se naći u velikoj dvojbi. Je li spreman pristati baš na sve kako bi njegov dokumentarac bio najbolji, a čak će početi dvojiti je li Johnathan zaista smrtno bolestan ili je i to jedna od spački ovog krajnje neobičnog tipa koji sam sebe voli nazivati Freddiem Kruegerom komedije i očiti mu je uzor u scenskom nastupu Andy Kaufman. Tip je to s prilično bolesnim smislom za humor tako da ne čudi da će Berman početi dvojiti je li se uspio navući na njegovu priču i je li moguće da bi netko išao tako daleko pa da izmisli priču o vlastitoj smrti. Premijerno je ovaj film prikazan u Sundanceu, a definitivno je ovo bila jedna od onih potpuno otkačenih, ludih dokumentarnih priča. 

IMDB LINK 

 

Primjedbe