YESTERDAY (2004,JAR) - 7,5/10

 


Dogurala je ova južnoafrička drama do nominacije za Oscara u konkurenciji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, a prema stvarnim događajima snimio ju je tamošnji autor Darrell Roodt. Roodt, inače bijelac, bio je i prvi južnoafrički filmaš koji je počeo snimati filmove u kojima se zalagao za ukidanje apartheida, rasističkog uređenja koji je u Južnoj Africi bio na snazi sve do polovice devedesetih. Autor je to prilično neujednačene filmografije jer je još od devedesetih u Americi snimao svakakav bofl i zbilja grozne filmove pa je recimo 2004. godine, kada je snimio "Yesterday" izbacio treš horor "Dracula 3000". Srećom, "Yesterday" je sve samo ne treš, već je to jedan od tipičnih izdanaka World Cinema, emotivna, potresna i realistična priča o stvarnim ljudima i njihovim stvarnim prolemima u nekim za nas egzotičnim kutcima svijeta.

U središtu priče ovdje je žena po imenu Yesterday, koju upoznajemo kako sa svojom petogodišnjom kćeri Beauty putuje u susjedno selo kako bi posjetila liječnika. I put je to na koji će izgubiti čitav dan hodajući prašnjavim puteljcima po nesnosnoj vrućini, no već neko vrijeme ona ima zdravstvenih problema. Kašlje, osjeća se loše, nema snage. Na njenu nesreću, kod jedinog liječnika u krugu tko zna koliko stotina kilometara je prevelika gužva i ona nikako da stigne na red za pregled. Na kraju će joj tek prijateljica koja je seoska učiteljica platiti taksi kako bi stigla na vrijeme za pregled, a ispostavit će se da Yesterday boluje od AIDS-a. Virus HIV-a Yesterday je dobila od svog supruga, koji radi u rudniku u Johannesburgu, a kući na selo dolazi tek povremeno.

Kad shvati da boluje od nečega za što nema lijeka, Yesterday će se prvo zaputiti u grad kako bi pronašla svog muža i rekla mu da je i on sigurno teško bolestan. Nakon što taj susret baš i ne prođe najbolje, Yesterday će se vratiti kući kako bi brinula za svoju kćer, a jedina želja joj je da poživi dovoljno dok Beauty ne krene u školu. Bio je ovo film koji je upozoravao na problematiku epidemije AIDS-a u Južnoj Africi i na sudbine brojnih ljudi koji su ondje zaraženi, a ono što je doživjela Yesterday, nažalost je sudbina mnogih u ovom dijelu svijeta. Potresna je i dirljiva ovo priča koja odiše autentičnošću, a bio je ovo i prvi film koji je snimljen na jeziku Zulu. 

IMDB LINK 

Primjedbe