A DOSE OF HAPPINESS (2019,BUG) - 7/10

 


Negdje sam pročitao da je ova bugarska drama (uglavnom) smještena u tranzicijske devedesete, bio i najgledaniji bugarski film u zadnjih tridesetak godina. Riječ je o filmu snimljenom prema autobiografskoj knjizi novinarke Vesele Toteve "Pad i spas: Ispovijed ovisnice". Lako je za pretpostaviti o čemu se radi u ovoj potresnoj, šokantnoj i zapravo neizmjerno tužnoj drami. O ovisnosti o heroinu i dugih sedam godina borbe s ovisnošću tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je Bugarsku zapljusnuo val heroina i ovisnika je bilo po svuda. Zaboravite zabavne filmove o narkomanima poput "Trainspottinga" koje smo imali priliku gledati. "A Dose of Happiness" je mučna i teška priča koja je sve samo ne zabavna i duhovita, a sudbinu Vesele pratimo od njenih ranih dvadesetih kad se počela pucati pa do trenutaka kada se skidala s heroina.

Veselu je u filmu koji je bugarskoj glumici Jani Titovoj, koja potpisuje i scenarij i režiju donio nagradu za debitanticu godine, odglumila stvarna kćer, odnosno mlada glumica Valentina Karoleva. I mlada Valentina odnosno Valja jedan je od likova u filmu jer Vesela se vrlo mlada udala i već u tinejdžerskim godinama rodila kćer, koja će biti uz svoju mamu ovisnici svo to vrijeme. Buntovna Vesela krenula je stranputicom odmah početkom devedesetih čim je ostavila muža koji je odjednom, praktički preko noći, postao veliki kršćanin i vjernik. Napucala je Vesela muža bogomoljca, pokupila kćer i krenula životnim putem partijanerice, a vrlo brzo navući će se ona i na heorin. Prvo na pušenje, a potom i na intravenozno, a pronalazak sljedećeg šuta bit će praktički njena jedina životna misija sljedećih godina.

U tom razdoblju spustit će se ona na nezamislivo niske grane, čak će u jednom trenutku pristati i na seks s nekim krezubim Romom u sofijskoj Šutki samo kako bi dobila "dozu sreće". Upoznat ćemo uz Veselu ovdje pravi polusvijet, bugarske džankije u odnosu na koje njihovi kolege sa zapada izgledaju kao bečki dječačići. I trajat će, trajat će i trajati to užasavajuće poniranje, pogrešna odluka za pogrešnom odlukom, nemogućnost i nesposobnost da se iščupa iz ovog pakla. Baš u pakao će pretvoriti Vesela i živote svih svojij bližnjih, a najstrašnije od svega je što cijela ova priča djeluje tako autentično, uvjerljivo i stvarno. Činjenica da je uz Veselu stalno i njena kćer koja raste (više klinki je malu Valentinu odglumilo u raznim godinama) i razvija se, dok njena mama stalno stoji na mjestu i jedino što je vuče je pronalazak porcije uz koju se polako, ali sigurno pretvara u zombija.

IMDB LINK 

Primjedbe