ABOVE SUSPICION (2019,SAD) - 6,5/10


 

Australac Phillip Noyce svoje zvjezdane trenutke doživio je devedesetih kada je režirao neke poznate filmove kao što su "Patriotske igre", "Sliver", "Svetac", "Neposredna opasnost" ili "Skupljač kostiju". S izuzetkom "Slivera", bili su to tipični akcijski trileri iz tog razdoblja koji su tada imali sasvim solidnu prođu, a dva možda i najbolja filma Noyce je snimio 2002. godine. Bila je to pustolovna drama "Rabbit-Proof Fence" s kojom se vratio u Australiju te misteriozni triler "The Quiet American" s kojim nas je odveo u Vijetnam. Nakon tih filmova, njegova karijera počela je stagnirati, a jedan od dokaza te stagnacije, neinventivnosti, nemaštovitosti i ostajanja u nekim starim filmskim vremenima je i "Above Suspicion". Potpuno se ovaj akcijski krimić / triler nastavlja na filmove koje je Noyce snimao devedesetih, a čak i izgleda kao da je i snimljen u tom razdoblju.

Chris Gerolamo (Mississippi Burning) scenarij je napisao po stvarnim događajima s kraja osamdesetih u Kentuckyju, a "Above Suspicion" vodi nas u jedan od onih gotovo mrtvih, neperspektivnih gradića u unutrašnjosti Amerike. Reaganove osamdesete su na vrhuncu, posla je sve manje i sve je podređeno yuppieima s Wall Streeta, dok do jučer većinska radnička plavoovratnička klasa naočigled propada. Takva je situacija i u Pikevilleu, gdje, kako će već u uvodu istaknuti glavna protagonistica, ujedno i naratorica Susan Smith (Emilia "Khaleesi" Clarke), čovjek može biti ili grobar ili diler. Naravno da gospođa Susan nije jedna od onih koja će se prihvatiti lopate pa se bacila u dilanje drogom i lijekovima. Zahvaljujući svom pozivu, postat će ona ubrzo informatorica mladog i ambicioznog inspektora FBI, koji je upravo premješten u ured u Pikevilleu kako bi skupljao iskustvo.

Nakon što je kod Susan i njezinog bivšeg muža Casha (Johnny Knoxville), s kojim ova i dalje živi u kamp-kućici, pronašao veće količine droge, inspektor Mark Putnam (Jack Huston, inače unuk legendarnog američkog režisera Johna Hustona) će joj ponuditi da umjesto odlaska u zatvor radi za njega. I to naravno inkognito, da mu dojavljuje o kriminalnim aktivnostima u okrugu za što će biti fino plaćena, a obećao joj je kad se razriješi aktualni slučaj bandita koji pljačka banke, i smještaj u program zaštite svjedoka. Iako oženjen, agent će podleći dražima svoje informatorice i upustiti se s njom u vezu, a mlada informatorica nakon nekog vremena će si umisliti da je važnija, nego što zapravo jest te će u ozbiljnu opasnost dovesti i sebe i svoju obitelj, ali i mladog agenta.

I bilo je zapravo sve ovdje u skladu s očekivanjima, zanimljiva istinita priča umiješana je u na kraju sasvim solidan i korektan film, koji je doduše mogao biti i bolji. No, očito je Noyce već godinama izvan forme i kao da se nije ni trudio ovu priču izvući iz ljuštura nekih šablona na kakve smo već odavno navikli u sličnim američkim filmovima. Nije tu uložen ni minimalni napor da se zagrebe bar mrvicu ispod površine i pokuša približiti motivacija dvaju glavnih likova, da ih se ozbiljnije izgradi kao likove, karakterno razradi jer ostali su i Susan i inspektor Mark dosta plošno prikazani pa ni glumci ovdje nisu dobili priliku pokazati se u najboljem svjetlu. 

IMDB LINK 

Primjedbe