BARN (2019,NOR) - 8/10


 

Lykke (13), kćer poznatog ljevičarskog političara, na školskom igralištu slučajno će usmrtiti svog razrednog kolegu, Jamiea, sina lokalnog radikalno desnog političara. Naravno da će ova tragedija potpuno šokirati i preneraziti cijelu školu i cijelo mjesto, a iako će Lykke tvrditi da je Jamieva smrt bila nesreća i slučajnost i da ona nije želila ubiti svog kolegu, gotovo nitko joj neće vjerovati. Naravno da će ovaj tragični događaj u središte pažnje staviti način na koji se u školi odnose prema djeci i počet će se postavljati pitanja jesu li djeca sigurna u školama. Pod posebnim pritiskom bit će ravnateljica Liv, idealistica koja ne misli da je ova nesreća događaj koji bi trebao promijeniti njihovo ponašanje i koja vjeruje da sve ono što rade, rade najbolje što mogu i u interesu djece, no pehovi i tragedije poput ove jednostavno je nešto što se može dogoditi.

Liv je ujedno u tajnoj vezi s Karlom Erikom, ocem poginulog 13-godišnjaka, bez obzira što s njim ne dijeli politička gledišta. Kada se sazna za njihovu vezu, naravno da njena okolina neće na to gledati odobravajuće pretpostavljajući da je Karl Erik primitivni destruktivac kakva je i politika za koju se zalaže. Važan lik ovdje je i Anders, brat od Liv, učitelj norveškog koji je trebao biti na igralištu kad se dogodila nesreća. No, ovaj homoseksualac koji se sa svojim partnerom nedavno vratio u svoj grad te oni žive s majkom, jednom od onih stereotipnih i glasnih lijevo - liberalnih prosvjećenih aktivistica, u tom trenutku je mladom zamjenskom učitelju koji je tek stigao pokazivao školu. Osjećaj krivnje jer nije spriječio tragediju počet će potpuno preuzimati Andersa, a pitanje kako se tako nešto moglo dogoditi, počet će proganjati cijelu ovu zajednicu.

Kao i pitanje kako uopće nastaviti s normalnim životima, posebno oni koji su izravno bili involvirani u tragediju poput roditelja poginulog dječaka, roditelja djevojčice koja je skrivila njegovu smrt, ali i same Lykke koja se na svoj način nosi s tugom, boli i osjećajem krivnje. Snimio je norveški pisac, scenarist, režiser, knjižničar i humanist Dag Johan Haugerud iznimno kompleksnu i slojevitu dramu koja unatoč trajanju od dobrih dva i pol sata ni trenutka ne gubi pažnju. Bez obzira što je riječ o jednom od onih filmova u kojima se drama stvara isključivo razgovorima, "Barn" ili "Beware of Children" jedna je od onih iznimno realističnih drama koje na trenutke djeluju više kao dokumentarni, nego kao igrani film. Premijerno je "Barn" prikazan na festivalu u Veneciji, a u izboru za norveški film godine osvojio je čak devet nagrada, među njima i one najvažnije za najbolji film, režiju, scenarij, glavnog i sporednog glumca, montažu i fotografiju.

Polako će se tu otkrivati razni slojevi priče kako ćemo saznavati određene detalje o incidentu kojeg vidimo odmah na samom startu filma. Jedno od ključnih pitanja ovdje bit će i hoće li se Jamiev otac odlučiti tužiti školu i roditelje djevojčice koja je uzrokovala smrt njegovog sina, a to će uvelike ovisiti o tome hoće li istraga pokazati je li to zaista bila nesreća ili će slučaj biti odbačen zato što je Lykke kriva, ali je premlada da bi odgovarala pred zakonom. Naravno da važnu ulogu tu igra činjenica da su roditelji djece uključene u nesreću i političari i to s posve različitih strana političkog spektra. Kao izvrsna se pokazala i odluka da je Jamiev otac zadrti desničar i nacionalist, a Lykkein slobodoumni ljevičar i progresivac jer bi u suprotnom i etikete koje idu uz sve ovo bile posve drukčije i vjerojatno bi priča skrenula u melodramu.

Ovako se "Barn" pokazao kao naizgled hladna, gotovo pa opservacijska drama o ljudima na čije će živote posredno ili neposredno utjecati ovakva tragedija. Ujedno je to i film koji pomalo i prokazuje licemjerje društva i percepciju o svim tim naizgled liberalnim i prosvjećenim Norvežanima koji o sebi imaju visoko mišljenje i uvjereni su da su u pravu oko svega i da je njihovo mišljenje uvijek najispravnije. Ovo je iznimno politički i socijalno angažiran film u kojem se na hrabar, čak i provokativan način razmišlja o pitanjima života, školstva, odnosima između roditelja i učenika, roditelja i nastavnika te o očekivanjima koja uz to idu. 

Iznimno kompleksna i slojevita, fino balansirana drama koja pomalo razotkriva i neke probleme vremena političke korektnosti u kojoj smo zapeli u kojem se mišljenja ili stavovi onih koji odudaraju od mainstreama nekako odbacuju. I kako se ljudi vrlo lako etiketiraju i ukalupljuju, kao i što mnogi u sličnim situacijama pokušavaju minimalizirati vlastitu odgovornost i isprati savjest te se pokušavaju praviti da ih se to ne tiče. "Barn" je jedan od onih filmova koji nudi puno toga za promišljanje i analizanje.

IMDB LINK 

Primjedbe