CONTINUER (2018,BEL) - 5/10


 

Ne bih baš mogao reći da me pretjerano oduševio film kojim se Belgijanac Joachim Lafosse predstavio na nekom od popratnih programa festivala u Veneciji. Priča je to o majci Sybille (Virginie Efira) i njenom sinu Samuelu (Kasey Mottet Klein), koji su se zaputili u jahački pohod srednjom Azijom pa ih zatječemo negdje u pustinjama Kirgistana. Uz šatore i konje imaju majka i sin nekoliko osobnih demona za borbu, a da je situacija napeta između njih i da je njihov odnos prilično narušen, shvatit ćemo vrlo brzo. Bit će to i svojevrsni put ponovnog upoznavanja između majke i sina jer ćemo shvatiti da je Sybille svojedobno ostavila Sama, a ovu avanturu očito je zamislila kako bi se ponovno zbližili. No, jasno da to baš i neće ići tako lako jer Sam joj to ne može samo tako oprostiti.

"Continuer" ili "Keep Going" jedan je od onih filmova u kojima se puno ne govori, pokušava se stvoriti naturalistički dojam, koji pojačavaju autentični stanovnici lokacija na kojima će se majka i sin zateći. Najveći plus cijelog filma zapravo mi je bilo to fantastično okruženje (film je uz Kirgistan sniman i u Maroku), koje u početku nimalo neće impresionirati Sama. Njega će sva ta divljina, mir i tišina zapravo živcirati i falit će mu civilizacija, a svaku sitnicu će koristiti kako bi pokušao isprovocirati majku i izazvati neku konfliktnu situaciju. Strpljiva mater, svjesna da je u prošlosti očito napravila pizdarija, strpljivo će sve to trpjeti, a na njihovo zbližavanje utjecat će i neke ne baš ugodne situacije u kojima će se pronaći tijekom puta poput upadanja u živo blato i bliskog susreta s pustinjskim razbojnicima.

Odnosima između roditelja i djece Lafosse se bavio i u prethodnim filmovima, a ovim filmom kao i da gledatelja tjera na razmišljanje je li nužno da djeca znaju baš sve detalje o svojim roditeljima. Ili je ponekad možda bolje da neke stvari nikada ne saznamo, što se posebno odnosi na mušku djecu koja nekad kao da ne žele prihvatiti da su njihove majke prije svega žene koje također imaju neke svoje potrebe. Bez obzira što se Lafosse bavi ovdje nekim zanimljivim temama i što je priču smjestio u iznimno okruženje, bio je "Continuer" jedan od onih spoooorih filmova kakve inače ne preferiram i ne bih ništa izgubio da sam ga zaobišao.

IMDB LINK 

Primjedbe