FALLING (2020,SAD) - 7/10

 

S punih 60 godina na leđima, poznati dansko - američki glumac Viggo Mortensen odlučio se na scenarističko - redateljski debi u kojem je, naravno, odglumio i glavnu ulogu. Prvotno čovjek kojeg najbolje pamtimo kao Aragorna u Jacksonovoj trilogiji Gospodar prstenova nije planirao glumiti u svom filmu, no kako bi osigurao financiranje za svoju intimističku dramu, shvatio je da mu treba i neko provjereno, poznato ime. Pa je angažirao samog sebe za ulogu Johna koji sa svojim partnerom Ericom i posvojenom kćeri živi u Kaliforniji i radi kao pilot. Odrastao je John na tradicionalnoj ruralnoj farmi negdje na istoku s koje je pobjegao još u mladosti, no njegov tradicionalni, konzervativni i homofobni otac ostao je ondje.

Stari Willis (pomalo zaboravljeni Lance Henriksen koji je većinu karijere proveo glumeći u nekim B filmovima ili kao negativac u akcijskim blockbusterima) već je u osamdesetim godinama i zdravlje mu je sve gore. Sve je dementniji, potpuno se gubi i sin ga je odlučio dovesti bliže k sebi, no stari Willis nikako ne želi pristati na to i pod svu cijenu on želi nastaviti živjeti svojim stilom. Kroz stalne flashbackove vraćat ćemo se u Johnovo djetinjstvo i mladost i upoznavati njegov odnos s ocem, starim prgavcem i svađalicom, koji je i u mladosti bio nekako mračan, ogorčen i podmukao tip. Kroz flashbackove saznajemo određene detalje iz njihovih života, a John kao da se pokušava prisjetiti je li u Willisu ikada bilo bar malo dobrote, topline i ljudskosti.

Zašto cijelog života njegov otac mrzi sve oko sebe, zašto su mu drugi uvijek za sve krivi i zašto se cijelog života tako loše odnosio prema ljudima koji su mu bili bliski i voljeli ga te zašto je uspio uništiti odnose sa svima i otjerati ih, pitat će se cijelo vrijeme John, a postupno ćemo saznavat i odgovore. Bio je "Falling" jedna od onih intimnih obiteljskih drama o međuljudskim odnosima koju je Mortensen snimio s puno stila i nježnosti, a film je to zanimljive poetike u kojem se u epizodnim ulogama pojavljuje i Laura Linney, kao i legendarni danski režiser David Cronenberg u čijim je kasnijim filmovima kao što su "Eastern Promises" ili "A History of Violence" glumio Mortensen. Premijerno je "Faling" prikazan u Sundanceu, potom i na brojnim svjetskim festivalima te je u San Sebastianu dobio i nagradu. S obzirom da je film snimljen u američko - kanadsko - britanskoj koprodukciji, Mortensen je bio nominiran i za europskog glumca godine, no pored Madsa Mikkelsena jednostavno nije imao šanse.

IMDB LINK 

Primjedbe