FIREBALL: VISITORS FROM DARKER WORLDS (2020,SAD) - 7/10


 

Legendarni njemački filmaš Werner Herzog i britanski vulkanolog Clive Oppenheimer sa sveučilišta u Cambridgeu upoznali su se dok je Herzog na Antarktici snimao svoj jedini za Oscara nominirani film i dokumentarac uopće "Encounters at the End of the World". Fascinancija prirodnim fenomenima i prirodom samom po sebi vjerojatno je jako dobro poznata svima koji poznaju Herzogov opus, a Oppenheimer je u tom filmu bio tek jedan od sugovornika. Desetak godina kasnije Herzog je snimio dokumentarac o vulkanima (Into the Inferno) u kojem je Oppenheimer bio glavni sugovornik i njegov vodič kroz ovu tematiku.

Sada je Oppenheimer još malo napredovao i potpisan je kao redatelj zajedno s Herzogom kojeg u ovom dokumentarcu o asteroidima, kometima, meteorima i meteoritima gotovo uopće i ne vidimo, a tek povremeno čujemo njegov poznati umirujući glas u naraciji. Clive je ovdje definitivni šef parade i njih dvojica ovaj puta su se zaputili na put oko svijeta u potrazi za mjestima na kojima su se dogodili najpoznatiji padovi meteora ili kometa. Putovat će oni tako od Rusije, preko Indije, Yucatana i Rima do Havaja, Velike Britanije, Papue Nove Gvineje i opet, naravno, Antarktike, tražeći odgovore na pitanja što su kroz povijest za ljude i civilizacije uopće značili slični događaji.

Od najpoznatijeg pada kometa koji je uništio dinosaure i omogućio da se ljudi uopće i razviju koji milijun godina kasnije pa do civilizacija koje su svoje religije i svoja vjerovanja nerijetko zasnivala upravo na padovima sličnih nebeskih tijela. Opet je to jedan od onih filmova kojim Herzog otvara brojna filozofska i egzistencijalistička pitanja kojima pokazuje koliko smo zapravo svi mi mali i smiješni u usporedbi s onim što nas okružuje i koliki je zapravo u nama strah od nepoznatog. Iako temu kometa i sličnih svemirskih padalica još i nije obrađivao, nekako imam dojam da se Herzog počeo pomalo ponavljati i baviti se stalno istim pitanjima. I snimati dokumentarce koji su dosta slični onom prethodnom.

IMDB LINK 

Primjedbe