I SAW THE DEVIL (2010,KOR) - 9/10


 

"Vidio sam vraga" vjerojatno je jedan od najpoznatijih korejskih filmova osvete, a ovaj šokantni i brutalni triler koji je ugledni Jee-woon Kim snimio po scenariju debitanta Hoon-jung Parka bio je toliko nasilan da je jedva dobio odobrenje za prikazivanje u korejskim kinima. Čak je neko vrijeme izgledalo da "I Saw the Devil" uopće neće dobiti zeleno svjetlo za distribuciju pa ga je Kim morao iznova montirati i izbaciti određene kadrove kako bi zadovoljio zahtjeve cenzora. No, i tako je ovaj mučni i užasavajući triler o svom besmislu osvete od prvog prikazivanja svrstavan na liste najstrašnijih i najužasnijih filmova, a do danas je dostigao kultni status. Često se problematizira prikazivanje eksplicitnog nasilja u filmovima i je li to uopće potrebno, no Kim i Park ovaj puta su odlučili porušiti sve tabue i doslovno gledatelju zalediti krv u žilama.

Sve što ćemo ovdje vidjeti potpuni je mrak i crnilo, sadizam i brutalno nasilje, a upoznat ćemo likove koji su potpuni bolesnici i sociopati. I dok su neki od njih poput manijakalnog ubojice Jang Kyung-chula (legendarni glumac Min-sik Choi kojeg se sjećamo po glavnoj ulozi u Oldboyu) valjda takvi po prirodi i on je jedan od onih ljudi koji su inkarnacija čistog zla, neki će isti poput njega postati zbog tuge, boli i želje za osvetom. Nakon što mu je Jang jedne snježne noći oteo, a potom i brutalno masakrirao trudnu zaručnicu, Kim Soon-hyuna (Byung-hun Lee, također poznato lice kojeg se sjećamo iz filmova kao što su Bittersweet Life, Joint Security Area i The Good, the Bad and the Weird), agenta tajne službe, on će cijeli smisao svog postojanja podrediti pronalasku ubojice i adekvatnoj osveti.

Osvetnička misija koju je Kim zamislio podjednako je brutalna i užasavajuća onome što je Jang priredio njegovoj zaručnici i ostalim žrtvama. Njegov plan nije rješavanje manijaka po kratkom postupku, već je Kim odlučio od manijaka stvoriti svojevrsnu igračku na kojoj će se iživljavati kad mu se prohtije. Od samog početka pa do kraja sve ono što ćemo vidjeti je nezamislivo nasilje i potpuni kaos. Često te nihilističke seanse izgledaju užasnije od nekog eksploatacijskog torture porna i bila je tanka granica da "I Saw the Devil" ispadne negledljiva klaonica u kojoj mogu uživati valjda tek oni najgori bolesnici. Bez obzira što ovdje sve djeluje nezamislivo strašno i grozno, ono što je uspjelo cijelu tu klaonicu izdići iznad onog što se čini na prvu je poruka da se nasiljem zapravo ništa ne postiže.

Tako će i potpuno poludjeli Kim nakon nekog vremena shvatiti da se obuzet bijesom, mržnjom i nezaustavljivom gladi za osvetom i sam počeo pretvarati u sadista, sociopata i istovjetnu osobu kao što je Jang, čovjek koji na nezamislive načine ubija ljude iz najobičnije zabave. U suradnji sa svojim standardnim direktorom fotografije Lee Mo-gaeom, Kim je snimio film koji je i vizualno iznimno upečatljiv. Iako je u godinama koje su prethodile pojavljivanju "Vidio sam vraga" osveta bila možda i glavna tema u korejskim filmovima i tamošnji filmaši kao da su sa svojim verzijama filmova osvete gotovo stvorili poseban žanr, uspjelo se ovdje izbjeći ponavljanje već više puta viđenog i trpanje u ladicu varijacije na već više puta viđenu temu. Iako definitivno nije lagan i ugodan za gledanje i iako sasvim sigurno "I Saw the Devil" nije film za svakoga, riječ je o mračnom trileru koji se teško zaboravlja, a nažalost, uskoro bismo mogli imati priliku gledati i američki remake. I to me ni malo ne veseli jer pretpostavljam da će čak i relativno solidni američki filmaš Adam Wingard (You're Next) iskasapiti ovu priču kao što je Spike Lee iskasapio "Oldboya". 

IMDB LINK 

Primjedbe